Sigma 24-70 IF DG HSM vs Canon 28-70 L USM
Witam i o drogę pytam.....
Mój stały dylemat wynika z braku obycia z obiektywem 28-70 L - nie było mi dane go dotknąć, pofocić, popatrzeć.
Obstawiam że wielu miało kontakt z obydwoma szkłami
Jako że obydwa obiektywy - używki, kosztują podobnie, chciałbym rozwinąć dyskusję w kwestii "który lepszy".
Pomińmy brak wspólnego zakresu (24mm vs 28mm - spora różnica) i różnicy w romziarze filtrów - uznajmy to jako szczegóły.
Odp: Sigma 24-70 IF DG HSM vs Canon 28-70 L USM
gdybym miał budżet 4000zł to nie patrzyłbym na nic poniżej ani powyżej - wybór byłby prosty. Niestety używki tamrona nie pojawiają się , a jak już są to są niewiele tańsze od nówek..
Mówimy to o porównaniu obiektywów za niemal połowe tej ceny :)
Niedawno na forum ktoś pisał o problemie naprawy c 28-70 z uwagi na leciwą konstrukcję - brak części. Trzeba to brać pod uwagę przy ewentualnym zakupie. Canon optycznie chwalony. Pozdrawiam.
Ops :oops: jakoś podprogowo odczytałem 28-70 jako 24-70, przepraszam.
Panowie, no co z Wami?
Nikt nie używa/używał 28-70L?
bierz sigme. swietne szkielko ostre kontrastowe i duzo nowsze
Miałem to szkiełko i osobiście nie polecam. Praca AF pozostawia wiele do życzenia, często nie trafiał w cel przy słabszym oświetleniu. Przy świetle 2.8 mydlił niemiłosiernie, do tego dochodzi winietowanie. Natomiast nie jestem w stanie porównać sigmy do canona ponieważ nie miałem do czynienia z tym szkłem (28-70), lecz jest to szkło serii L, więc powinno być bardzo dobrej jakości. Jednak trzeba brać pod uwagę że nie jest to najnowszy wypust.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lenad
Miałem to szkiełko i osobiście nie polecam. Praca AF pozostawia wiele do życzenia, często nie trafiał w cel przy słabszym oświetleniu. Przy świetle 2.8 mydlił niemiłosiernie, do tego dochodzi winietowanie. Natomiast nie jestem w stanie porównać sigmy do canona ponieważ nie miałem do czynienia z tym szkłem (28-70), lecz jest to szkło serii L, więc powinno być bardzo dobrej jakości. Jednak trzeba brać pod uwagę że nie jest to najnowszy wypust.
Miałeś ale tak napisałeś, że nie wiadomo które :D
Cytat:
Przy świetle 2.8 mydlił niemiłosiernie
Zaraz mnie tu zjedzą, ale tak patrzę po optycznych i Canon 24-70 L I w teście rozdzielczości wypada gorzej.