Czy opłaca się zapłacić za JUPITER 37A - ostry egzemplarz 300zł?
Zaciekawiła mnie taka aukcja ale wiem, że można taki obiektyw kupić już za 100zł? Czy opłaca się zapłacić więcej i mieć pewny egzemplarz. Sprzedawca tłumaczył, że bywają duzo słabsze egzemplarze...
NAJOSTRZEJSZA 135ka! PERFEKCYJNY STAN!!! SAMPLE!! (3103121002) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Odp: Czy opłaca się zapłacić za JUPITER 37A - ostry egzemplarz 300zł?
ja za swojego tyle wlasnie zaplacilem. jedyne co mnie odpycha w tej aukcji to ilosc wykrzyknikow i "jaki to on cudny i wspanialy lepszego nie ma na calym swiecie".
Dodam, że posiadam Canona 40D. Czy jest jakis lepszy 135mm w tej cenie? Proszę Was o opinie i pomoc w tej sprawie.
--- Kolejny post ---
Udało mi się wynegocjować cenę na 270zł. Zgodził się pod warunkiem, że będę dbał o te szkło. Wiadomo:)
Do tego odp na maila od tego Pana bardzo ciekawa:
"Witam. No niestety jak to z radziecką optyką-bywa różnie. Rozbieżności w obrazowaniu poszczególnych egzemplarzy są spore. Swego czasu rozmawiałem ze znajomym ojca który próbował mnie przekonać że jupiter 37A jest mydlany. Okazało się że jego egzemplarz, który posiadał od nowości, kupiony jeszcze za komuny miał odwrotnie założoną tylną soczewkę (!!!) i rzeczywiście był tragicznie nieostry. Tak więc standardy w radzieckich fabrykach były na dalszym planie, więc skoro takie skrajne pomyłki się zdarzały to nie zaskakuje zbytnio że były też spore rozbieżności w "wyjustowaniu" poszczególnych egzemplarzy. W załączniku posyłam oryginalne pliki, wszystkie na całkiem otwartej przysłonie! Ze względu na niewielkie błędy w ekspozycji, do aukcji niektóre zdjęcia przyciemniłem, jedno bodajże rozjaśniłem, ale niezwykła ostrość tego szkiełka myślę że na pełnych plikach będzie doskonale widoczna. Wysyłam w dwóch partiach bo w jednym mailu się nie zmieszczą."
Co o tym myślicie?
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
ja bym nie kupił
A z jakiej racji byś nie kupił? Za drogo? Za słaby obiektyw?
zaraz zaraz... jak klikalem wczesniej na aukcje to byla cena 100zl... a moze nie zauwazylem dwojki z przodu??
ja zaplacilem za swojego wlasnie 100zl.
300??? nigdy w zyciu, 270 tez nie. stowa max.
No za jakiś extra egzemplarz, zadbany można dać powiedzmy trochę więcej, ale nie aż tyle. Poszukaj innych aukcji, porównaj, poobserwuj i dopiero kupuj.
Za drogo.
Miałem to szkło - kupione na bazarze od Ruskich - było niesamowicie ostre.
Dzięki wszystkim za pomoc:) Na razie wstrzymałem się z zakupem obiektywu. Macie może lepsze propozycje z ogniskowej 135mm na M42?
Nie wiem czy lepsze...dawno, dawno temu* posiadałem YASHICE 135/2.8 - był fajny prawie jak Carl Zeiss :)
*nie wiem jak sprawuje się na cyfrze - musiałbyś się gdzieś dopytać - ale można wyhaczyć poniżej 100zł za egzemplarz mało śmigany.
Heh, a to sie tak składa, że posiadam Yashice 50mm 1,7 i bardzo mi sie podoba ten obiektyw:) ładnie ostrzy i przyjemnie rozmywa tło.