-
Prośba o radę
Witam.
Mam pytanie czy jest sens kupowąc strumienicę z plastrem miodu na zewnętrzną lampę błyskową canon 580 ex II??. Jestem początkującą fotografką i interesuje mnie najbardziej fotografia portretowa. Chiałabym się od was dowiedzieć ,poradzić czy jest sens kupować coś takiego
http://www.ebay.pl/itm/310382139661?...84.m1423.l2649
czy takie same efekty i rezultaty uzyskam np. w photoshopie albo lightroomie i czy w związku z tym poprostu szkoda wydawać na to pieniędzy,
Będę wszystkim wdzięczna za wszelkie wskazówki rady.
pozdrawiam Natalia
-
Odp: Prośba o radę
Strumienica pozwoli Ci zwężać i ujarzmiać snop światła wydobywający się z lampy. Jeśli uważasz, że jest Ci to potrzebne w jakiś sposób do portretów, to pewnie sobie kupisz. Często stosuje się ją na lampie która doświetla tło tworząc "aureolę" czy inne efekty świetlne w zależności od upodobań. Oczywiście ograniczeniem jest tutaj własna wyobraźnia:)
-
Nie kupuj plastiku... Kup snoot ale materiałowy na rzep strumienica SNOOT na lampę błyskową systemową GDY (3097021652) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. <- np taką... Plastik jest stałym modyfikatorem, z materiałowego możesz zrobić więcej, ja np używam do kierowania światła na jedną stronę, ujarzmiam je przy parasolkach itp ; ) Przydaje się częściej niż ten plastik, na początek z modyfikatorów światła polecałbym jednak zakupić parasolki i wyzwalacze... Snoot mało się przydaje przy portretach ;)
-
ja bym ciut dołożyła i wzięła troszkę większy zestaw Portaflex: 3 odbłyśniki do lamp reporterskich LA-AR-PORTASET - Softboxy / Modyfikatory - Fripers.pl
albo generalnie coś od autory, te ich akcesoria do lamp reporterskich są b. fajnie wykonane (może jakiś mały softboxik?) A w ogóle to do czego dokładnie chcesz tego używać?