Super tania stałka do canona 400D
Witam wszystkich.
Zabawę z lustrzanką dopiero zaczynam. Wcześniej fotografowałem różnymi kompaktami.
Chciałem dokupić sobie do 400D jakieś tanie szkło, które używał bym do fotografowania samochodów. Chciał bym osiągnąć jakieś w miarę fajne rozmycie drugiego planu (bokeh). Kitowy obiektyw 18-55 nie za bardzo sobie z tym radzi. Szukam więc jakiegoś taniego używanego szkła. Myślałem nad jakąś stałką np często polecane na forach Heliosy. Czy mógł by mi ktoś polecić coś takiego optymalnego z tej listy Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. oraz jaka przejściówka była by potrzebna do tego typu obiektywu ?
Proszę nie polecać mi żadnych drogich szkieł bo to na razie nie wchodzi w grę...
Pozdrawiam
Odp: Super tania stałka do canona 400D
Do heliosów potrzebujesz m42 -> canon, ja polcam Ci na początek 50 1.8 II, plastik bo plastik ale szkiełko według mnie warte uwagi jak na początek ; )
50/1.8 II spełni twoje oczekiwania, chyba najtańsza stałka Canona
Używki tego Canona widzę w granicach 350zł...
Z tych heliosów ewentualnie jakiś innych starych obiektywów nie dało by rady nic dobrać podobnego do tego canona 50/1.8 II ? te starocie są jednak trochę tańsze :)
dało by jaśniejsze i bez autofokusa
ja bym wolał jakieś 35/2,8 bo szersze (no chyba że do portretu)
Dlaczego ma być podobne do 50/1,8. Tutaj każda stałka M42 da radę. Musisz tylko wziąć pod uwagę, ze ręczne ostrzenie na Twojej puszce do prostych nie należy.
Moim zdaniem: jeśli już wszedłeś w system to kupuj szkła systemowe. Tu się kłania 50/1.8 II. Owszem, są szkła pozasystemowe, przy których można przeboleć niewygody związane z ich niekompatybilnością z EOSami. Jednak heliosy do nich nie należą. Szczególnie zważywszy na cenę canonowskiego 50/1.8 II nie ma sobie co zawracać głowy heliosem.
Jak ma być helios to polecam model 44-2, ogniskowa 58, f/2.0. Choć mówią ,że rozrzut jakościowy jest spory ... Mój jest ostry, a bokeh ma ładniejszy niż canon 50 f/1.8 II. Tylko, że na cropie to trochę wąsko do fotografowania samochodów.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel13a
Używki tego Canona widzę w granicach 350zł...
Biorąc pod uwagę cenę do możliwości obiektyw wypada całkiem nieźle.
Cytat:
Z tych heliosów ewentualnie jakiś innych starych obiektywów nie dało by rady nic dobrać podobnego do tego canona 50/1.8 II ? te starocie są jednak trochę tańsze :)
Czy bawiłeś się manualnymi obiektywami? Bolek02 słusznie zauważył, że manualne obiektywy podpięte do puszek xxxD nie ułatwiają polubienia takich obiektywów.
Ile pieniędzy chcesz pawel13a przeznaczyć na zakup?
Rozumiem. Zapytam jeszcze jak wygląda sprawa z szerokością takiego obiektywu 50/1.8 II ? Da radę objąć tym samochód i do tego uzyskać jeszcze jako takie rozmycie na dalszym planie na puszce 400D ?
To, że ostrzenie na heliosie było by trochę problematyczne myślę, że jest do przebolenia...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Biorąc pod uwagę cenę do możliwości obiektyw wypada całkiem nieźle.
Czy bawiłeś się manualnymi obiektywami? Bolek02 słusznie zauważył, że manualne obiektywy podpięte do puszek xxxD nie ułatwiają polubienia takich obiektywów.
Ile pieniędzy chcesz pawel13a przeznaczyć na zakup?
Tak, bawiłem się kiedyś jakimś starym zenitem zamontowanym na 350D. Nie było tak źle z ostrzeniem. Przejściówka była z potwierdzeniem AF.
Ile pieniędzy ? Skromnie. Bardzo skromnie. Liczyłem, że max do 200zł. Ale za tyle nie kupię tego Canona dlatego zainteresowałem się tymi heliosami.