[maciek12ss] Portret i ogólnie ludzie.
W końcu pojawiło się trochę słonka, więc postanowiłem spróbować swoich sił w portrecie. zdjęcia robione około godziny 16 więc ciepłe czerwone słoneczko dawała ładne światło. Czy je dobrze wykorzystałem? Co zrobiłem źle, a co dobrze ? Proszę o opinie, krytykę , być może ździebełko pochwały... Proszę też was, żebyście wyrazili zwoje zdanie na temat konwersji do b&w.
1.2.3.4.5.6.
Odp: [maciek12ss] Portret i ogólnie ludzie.
Zdjęcia nie do końca ostre tam, gdzie ta ostrość jednak powinna się pojawić, czyli na twarzy. :)
No faktycznie z ostrością było ciężko. Mam obiektyw sigma jak w stopce po ostatniej kalibracji niestety mam wrażenie że ma delikatny ff tylko na ogniskowej 300 trafia idealnie z ostrością na mniejszych jest gorzej, ale nie zawsze. :) Ok A czy ktoś więcej wypowie się na temat ekspozycji kolorów? kadru ? i ogólnie co kto może . Bardzo zależy mi na waszych opiniach.
Co do kadrów to ja bym widział: 1 trochę w dół, 2/3,4,5 trochę w dół, natomiast ostatnie zdjęcie przyciąłbym lekko od góry i prawej strony zdjęcia. To moje zdanie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gajkus
Zdjęcia nie do końca ostre tam, gdzie ta ostrość jednak powinna się pojawić, czyli na twarzy. :)
Bzdura, czekałem tylko aż się ktoś do czegoś podobnego przyczepi. Nie wiadomo czy tam miały być ostre to raz, a dwa, jak się fotografuje z manali to tak czasem bywa. Normalka, a poza tym wyszło bardzo naturalnie i profi.
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
Nie wiadomo czy tam miały być ostre to raz
Bzdura. Na tych portretach powinny być ostre na twarzy.
Maciek12ss chciałeś pokazać kurtkę? :) Wszystkie kadry centralne i wszystkie pionowe. Czemu tyle(niemal jednakowych) ujęć?
1 gdyby nie brak ostrości. Do profilu na portalu społecznościowym zdjęcia są ok :)
ostrzyłem na twarz . ale obiektyw jest do du... i wyszło jak wyszło. po za tym miałem mało czasu przyjechaliśmy za późno na miejscówkę i zaraz znikło słońce za horyzontem (drzewami). Dlatego wszystkie są prawie takie same bo zabrakło czasu i pomysłu na więcej. Dałem do oceny co miałem. Niestety ogranicza mnie dość mocno sprzęt. Bo gdybym miał jakąś elke ze światłem 1.4 przymkniętą nawet do 2 to zdjęcia były by o niebo lepsze. Ale trudno z ostrością wyszło jak wyszło . Hmm dalej nie usłyszałem nic o ekspozycji i konwersacji do b&w. Mógłby ktoś poważnie obiektywnie opisać całą pracę a nie tylko brak ostrości i kadr ???
Zeskanowana klisza z Zenita :). Moje początki w foto. Ojciec mi dał cyknąć fotkę, faktem jest też że ustawić aparat też:) wygrzebałem z domowego archiwum .
7.
I jeszcze jedno z poprzedniej sesji
8.
Czemu tak uwziąłeś się na jedną i tę samą pozę modela? Na każdym zdjęciu (z pierwszego posta) facet ma identyczny wyraz twarzy, prawie tak samo stoi i nawet usta ma w ten sposób rozchylone. Jakby to był uśmiechnięty manekin ;-).