Duży problem z uszkodzonym plikiem video
Witam wszystkich !
Mam ogromny problem z danymi zapisanymi podczas filmowania 60D. Niestety w czasie filmowania wyjąłem baterią nie wyłączając przycisku nagrywania. Skutek jest taki że jeden plik na karcie zamiast rozszerzenia .mov ma rozszerzenie .dat i chyba w dodatku jest uszkodzony bo żaden z przeze mnie używanych programów nie chce go otworzyć (łącznie z VLC playerem). Przekopałem chyba cały internet ale nie znalazłem żadnej sensownego rozwiązana problemu. Jednynie na stronie: Video Repair Tool mogłem przekonać się że jednak z plikiem coś da się zrobić. Czy ktoś miał juz podobny problem i czy wiecie może co począć w takiej sytuacji ? Uszkodzony plik to pierwszy taniec młodych więc raczej ważna sprawa :) Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc !
pzdr
Odp: Duży problem z uszkodzonym plikiem video
A czy rozmiar tego pliku wskazuje, że jakieś dane video się tam zapisały?
Przy okazji zmieniłem tytuł, bo z tego co było nijak nie wynikało z czym masz problem :roll:.
tak dane w nim są. plik zajmuje 1,46 gb.
Próbowałeś rożnych rozszerzeń?
chyba wszystkich mozliwych :)
może zrób kopię danych i potraktuj kartę programem do odzyskiwania danych.
też próbowałem - bez skutku...
Kiedyś uszkodzony w podobny sposób plik *.mov (choć z zupełnie innego typu urządzenia) udało mi się naprawić za pomocą programu HD Video Repair Utility. Spróbuj może ściągnąć wersję demo z Internetu by zobaczyć, czy poradzi ona sobie z Twoim przypadkiem. Jeśli by się nie dało załadować tam pliku z rozszerzeniem *.dat, to spróbuj ręcznie zmienić na *.mov i wtedy spróbować raz jeszcze. Powodzenia.
Witam,
Poszukałem trochę w googlach i znalazłem coś takiego (w pierwszym jest podobny problem do Twojego):
CANON t3i video is a .dat file.. - Canon Digital Photography Forums
Corrupt DAT File Video at Repair Software Informer
The DV Show: Rescue Corrupt Video with these Tools
Spróbuj podanych programów, ale uważaj - to programy często z niepewnego źródła i mogą być zawirusowane lub zawierać trojany lub keyloggery... - instalujesz na własną odpowiedzialność i KONIECZNIE sprawdź ich dobrym antywirusem ... (ja ich NIE próbowałem i nie instalowałem na własnym dysku czy komputerze - spróbuj może na wirtualnym komputerze lub 'sandbox-ie' [w 'chronionym' środowisku]).
Pozdrawiam, Alex