Canon 85mm/f1.8 - Prośba o opinię - czy to jest mydło?
Witam
Prośba o opinię. Czy obiektyw daje mydło czy też to jest ok? Sam już nie wiem. :|
http://img341.imageshack.us/img341/5753/img1184ob.jpg
JPEG prosto z aparatu.
ISO 100 - f1.8 - zdjęcie z wyzwalacza, aparat leżał na blacie kuchennym.
PS
RAWa wrzucę wieczorem.
Odp: Canon 85mm/f1.8 - Prośba o opinię - czy to jest mydło?
nie wiem gdzie celowałes:-P ale dla mnie jest ostro na czarnej stronie pudełka połowa kodu kreskowego i przejsciu mm/ nalepka PL, generalnie OK (ale ja z wiekiem słabiej widze)
byś musiał zrobić górę pudła tą z napisami prostopadle do osi szkła (w sensie żeby ostrość była wszedzie na napisach) to łatwiej by było ocenić, niemniej abberacje wydają mi się za duże, mam wrażenie że mój tak nie fioleci nawet przy 1.8
pudełko stoi pod kątem, jest ostro z lewej i prawej, zatem środek wylazł z GO, mnie się wydaji, że jest ok ;)
Jak dla mnie też OK, o ile celowałeś tam gdzie jest ostrość.
Ostrość jest ok. Ale jeżeli chcesz mieć ostre całe pudełko to przymknij mocno obiektyw.
Jak dla mnie ostrośc tego obiektywu jest dobra, choć widywałem ostrzejsze okazy. Chyba ze chodzi CI o ff/bf
Witaj,
otwórz DPP (oprogramowanie Canona), kliknij 2xzdjęcie (otwórz je do edycji), następnie kliknij na zdjęciu prawym myszy i zaznacz opcję AF Point - ostrość jest ok - łapałeś na: "92(AA" pod kodem kreskowym, jeno masz bardzo małą GO (wartość przysłony f=1.8). Pozdr :)