Już po nas, żegnajcie koledzy
Mikrobiolog Jack Gilbert, pracujący w Argonne National Laboratory, na poważnie bada występowanie bakterii na różnych przedmiotach życia codziennego, takich jak buty albo telefony. Tymczasem znajomy fotograf, Alex Garcia, podesłał mu do analizy... Canona 1D Mark IV.
Po zbadaniu aparatu Jack Gilbert wyraził się naprawdę dosadnie: ten aparat to las tropikalny dla bakterii. Jest ich na nim prawdopodobnie około 10 miliardów (w sztukach), co przekłada się na 5-8 tysięcy szczepów.
Część z nich pochodzi oczywiście od samego użytkownika, ale są też inne źródła: powietrze, powierzchnie, z jakimi stykał się aparat, itd.
Rzeczywiście, po przeprowadzeniu analizy wykryto około 20 różnych grup szczepów bakterii. Znalazła się wśród nich m.in. Mycoplasma, która... może okazać się niebezpieczna. Na szczęście zdrowy organizm w dobrej kondycji fizycznej potrafi się bronić przed "złymi" drobnoustrojami, wykorzystując zresztą do tego celu własne, dobre bakterie.
Twoja lustrzanka jest siedliskiem bakterii - Artykuły - Chip.pl
Odp: Już po nas, żegnajcie koledzy
Mam 1-dynke ,ale dobrze ,że nie markIV :D :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Mam 1-dynke ,ale dobrze ,że nie markIV :D :D
to nie pomoże :( słyszałem, że im starszy model tym więcej bakterii :(
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
to nie pomoże :( słyszałem, że im starszy model tym więcej bakterii :(
To pozostaje, tylko sprzedaż ;/
:mrgreen:
Nowe teksty na Allegro.
"Aparat czysty, w serwisie na żytniej usunięto kultury bakterii"
"Matryca czysta, drobne ilości bakterii (ok. 24 521 364 sztuk) bez wpływu na zdjęcia"
aparaty i tak nie przebija damskich torebek... ;)
Gdyby te bakterie były dajmy na to na Marsie. To by było coś. Żyjemy w świecie pełnym bakterii i tyle. W samych nas jest ich ponad kilogram.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Gdyby te bakterie były dajmy na to na Marsie. To by było coś. Żyjemy w świecie pełnym bakterii i tyle. W samych nas jest ich ponad kilogram.
Chyba nawet coś ok. trzech kilo 8-).
Musimy teraz założyć wątek, jak dbać o nasze lustrzanki, czym czyścić aby odkazić ale nie uszkodzić lakieru lub gumki :mrgreen:
Spirytus będzie za mocny? :( To może do piekarnika na 250°C :lol:
Do mycia korpusu oraz szkieł zaleca się roztwór ampicyliny (lub innego antybiotyku*), natomiast spust migawki oraz guziki należy regularnie nacierać czosnkiem :)
* - zatrudniony na Żytniej biotechnolog będzie określał rodzaje szczepów bakterii i zalecał konkretny antybiotyk.