Canon 20d - jaki obiektyw zrobi różnicę? Portrety w pomieszczeniach bez lampy.
Witam,
od kilku lat używam 20d i chociaż technika idzie do przodu, to jakoś dobrze mi się współpracuje z tym sprzętem i na razie nie myślę o zmianie body. Chciałbym jednak trochę unowocześnić sobie szklarnię, bo obecnie mam jedynie kita - 18-55 i Sigmę 70-300 APO. Oba te obiektywy nie są tragiczne, ale jednak widzę spore ich ograniczenia, zwłaszcza jeśli chodzi o plastykę obrazu czy słabe światło.
Potrzebuję uniwersalnego obiektywu do fotografowania w podróży, często w warunkach gdzie nie ma możliwości zmieniać obiektywu (więc na tę okazję coś uniwersalnego) + szkło do portretów w pomieszczeniu (teraz żony w ciąży, a później dziecka).
Co możecie polecić? Nie chcę się wykosztować na obiektyw, który będzie przekraczał możliwości mojego body (dość stara jednak matryca), a z drugiej strony nie mam doświadczenia z innymi szkłami...
Myślę, że mam na to do 2 tyś. zł. Na forum widzę, że bardzo polecany jest 24-105 USM, ale to trochę ponad budżet, a dodatkowo chyba się nie nadaje do portretów w pomieszczeniach bez lampy więc musiałbym dokupić stałkę, a to już sporo ponad budżet.
Mam też możliwość niedrogo kupić Canon IS 18-200. Kusi uniwersalnością, ale czy jakość optyczna tego sprzętu będzie lepsza niż obecnego zestawu?
Będę wdzięczny za wszystkie rady!
Odp: Canon 20d - jaki obiektyw zrobi różnicę? Portrety w pomieszczeniach bez lampy.
18-135 is stm albo może 15-85 is usm :o
Odp: Canon 20d - jaki obiektyw zrobi różnicę? Portrety w pomieszczeniach bez lampy.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
18-135 is stm albo może 15-85 is usm :o
Nie za ciemne jak na portrety w pomieszczeniach? Rozumiem, że tu stabilizacja robi różnicę, ale jak teraz robię kitem przy otworze 3,5 to ciężko dostać zdjęcie nie poruszone.
Kit jest bez stabilizacji? Jeśli tak to rozważ jego zmianę na wersję IS lub ewentualnie na 17-85 4-5.6 IS USM.
Do portretów na APS-C zupełnie dobrze sprawdzi się 50 1.4.
Za oba szkła zmieścisz się bez problemów w 2000zł, lepiej to już tylko albo 15-85 3.5-5.6 IS USM, albo 17-55 2.8 IS USM ale to już sporo drożej.
17-85 ma kiepskie opinie, ale miałem okazję się bawić tym szkłem (na 50d znajomej) i nie jest wcale tak źle, szczególnie że teraz używany da się kupić w dobrym stanie z ~600zł.
Ja używam z 20D EF85/1.2L i 70-200/2.8LIS. Przy 85L body potrafi zaskoczyć jakością, ale już 70-200 bywa bardziej kapryśny (zapewne to kwestia ogniskowej i kąta odbicia światła, bo na to 20D jest bardzo wrażliwy). Przy tańszych obiektywach poprawa może być jeszcze mniej widoczna. Choć 20D jest udanym aparatem, to jednak postanowiłem zmienić go na 5D lub 1ds2.
Cytat:
Zamieszczone przez
zanzibar
Ja używam z 20D EF85/1.2L i 70-200/2.8LIS. Przy 85L body potrafi zaskoczyć jakością, ale już 70-200 bywa bardziej kapryśny (zapewne to kwestia ogniskowej i kąta odbicia światła, bo na to 20D jest bardzo wrażliwy). Przy tańszych obiektywach poprawa może być jeszcze mniej widoczna. Choć 20D jest udanym aparatem, to jednak postanowiłem zmienić go na 5D lub 1ds2.
Hmm, biorąc pod uwagę że:
Cytat:
Zamieszczone przez
politolog16
[...] Myślę, że mam na to do 2 tyś. zł. [...]
To jednak oba wymienione przez Ciebie szkła są raczej poza zasięgiem pytającego :)
Ja bym jednak polecił coś jasnego co będzie sie dobrze sprawdzało na cropie w pomieszczeniach i na zewnątrz, jak i również przy portrecie.
Zastanów się nad Sigmą 30 1.4 lub nieco ciemniejszym canonem 28.
Oba szkła dadzą fajny obrazek na cropie (canona używałem na 30d, ta sama matryca co 20d) no i oczywiście mają dużo większy potencjał jeśli chodzi o kreatywność.
Te 2 szkła które masz bym zostawił. Naprawdę poza światłem to nie są złe szkła, szkoda z nich rezygnować.
jeśli ma to być coś uniwersalnego do podróży i portetów w pomieszczeniach w budżecie 2 tys zł to celowałbym w tamiego 17-50/2.8 VC + canona 50/1.8, osobiście innej alternatywy nie widzę no chyba ze zamiana tamiego a canona 18-135 czy sigmę 17-70
kolega szuka czegoś uniwersalnego a stałki są raczej mało uniwersalne? :o jak chcesz coś jaśniejsze to jeszcze tamron 17-50 f/2.8
albo tak jak pisał wyżej MAF dokup stałke canona 50mm 1.4 ;) w 2000zł się zmieścisz z kombinacjami
18-135 IS bez stm + 50mm 1.4
albo z tamim 17-50 2.8 + 50mm 1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
kolega szuka czegoś uniwersalnego a stałki są raczej mało uniwersalne? :o jak chcesz coś jaśniejsze to jeszcze tamron 17-50 f/2.8
albo tak jak pisał wyżej MAF dokup stałke canona 50mm 1.4 ;) w 2000zł się zmieścisz z kombinacjami
18-135 IS bez stm + 50mm 1.4
albo z tamim 17-50 2.8 + 50mm 1.4
A uważacie, że 18-135 jest wyraźnie lepsze od 18-200? Bo inną opcją, o której myślę jest wzięcie 18-200 od znajomego (bo mam akurat taką możliwość) i dokupienie stałki np. 50 1.4 czy 35mm.