który zestaw będzie dla mnie lepszy... Waszym zdaniem? :)
Witam
Rzecz w tym "co kupić" no i tym samym wiąże się też to z wyborem systemu z którym chciałbym pozostać już na dłużej. Póki co mam trochę z canona stąd i pytanie na tym forum ale części się już pozbyłem a na reszte jest kupiec więc można założyć że wybór zaczynam od zera. Z tego co bym sobie zostawił decydując sie na canona jest tylko 16-35 2.8 II
Wybór jest między:
Canon:
1. 5d mark III
2. 85L 1.2 II
3. 35L 1.4 (ewentualnie sigma 35)
4. 16-35 2.8 II
Nikon:
1. d800
2. 85 1.4 G
3. sigma 35 1.4
4. 14-24 2.8
No i właśnie..... w którą stronę pójść. w która wy byście poszli na moim miejscu? :). co jest ciekawszym zestawem ? Sprzęt ma być poniekąd od wszystkiego bo czasami jakieś wnętrza, czasem jakiś ślub no i sporo ludzi i krajobrazów podczas podróży. Póki co wątpię bym w najbliższej przyszłości chciał jakoś ten zestaw rozbudować dlatego dostępność innych ciekawych szkieł w poszczególnych systemach mnie na razie nie interesuje. (moze kiedys 135)
Co mi polecacie? Pytanie raczej do osób które miały styczność z tym o co pytam. Ja kombinuję już kilka miesięcy i decyzji na razie podjąć nie potrafię :)
Odp: który zestaw będzie dla mnie lepszy... Waszym zdaniem? :)
Ja bym wybrał Canona, z względów takich, że po prostu kolory, które Canon produkuje i obrazek, mnie po prostu zachwycają. Byłem przez długi czas użytkownikiem Nikona D700, sprzedałem wszystko i kupiłem Canona tylko dla kolorów, szkieł jakie mnie interesują (przyszłość, daleeeeeeka przyszłość!) ; ) Wybór należy do Ciebie ; )
Zadając takie pytanie na forum Canona, możesz się spodziewać, że pierwszy zestaw raczej bardziej zapunktuje :mrgreen:
Do fotografii wnętrz/krajobrazów wybrał bym nikona D800 (a może nawet D800E). Na ślubach się nie znam więc się nie wypowiem ;)
Niska dynamika matryc Canona jest dosyć uciążliwa w fotografii wnętrz, zwłaszcza gdy pliki będą wykorzystywane 1:1. Oczywiście możemy dać aparat na statyw, i zrobić HDR złączyć go jakoś ładnie, żeby nie raziło, ale w takim razie po co brać 5D III skoro 1000D zrobimy to samo :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
yapa
Witam
Rzecz w tym "co kupić" no i tym samym wiąże się też to z wyborem systemu z którym chciałbym pozostać już na dłużej. Póki co mam trochę z canona stąd i pytanie na tym forum ale części się już pozbyłem a na reszte jest kupiec więc można założyć że wybór zaczynam od zera. Z tego co bym sobie zostawił decydując sie na canona jest tylko 16-35 2.8 II
Wybór jest między:
Canon:
1. 5d mark III
2. 85L 1.2 II
3. 35L 1.4 (ewentualnie sigma 35)
4. 16-35 2.8 II
Nikon:
1. d800
2. 85 1.4 G
3. sigma 35 1.4
4. 14-24 2.8
No i właśnie..... w którą stronę pójść. w która wy byście poszli na moim miejscu? :). co jest ciekawszym zestawem ? Sprzęt ma być poniekąd od wszystkiego bo czasami jakieś wnętrza, czasem jakiś ślub no i sporo ludzi i krajobrazów podczas podróży. Póki co wątpię bym w najbliższej przyszłości chciał jakoś ten zestaw rozbudować dlatego dostępność innych ciekawych szkieł w poszczególnych systemach mnie na razie nie interesuje. (moze kiedys 135)
Co mi polecacie? Pytanie raczej do osób które miały styczność z tym o co pytam. Ja kombinuję już kilka miesięcy i decyzji na razie podjąć nie potrafię :)
pytanie w stylu "mercedes czu audi", nie zdecydujesz dopóki nie przejedziesz się obydwoma. Osobiście gdybym miał tyle kasy wydać na sprzęt to poświęciłbym tą stówę czy dwie i wybrał się do jakiegoś dużego i renomowanego sklepu czy dużego sprzedawcy internetowego aby choć przestować i pomacać body....powodzenia....
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Ja bym wybrał Canona, z względów takich, że po prostu kolory, które Canon produkuje i obrazek, mnie po prostu zachwycają. Byłem przez długi czas użytkownikiem Nikona D700, sprzedałem wszystko i kupiłem Canona tylko dla kolorów, szkieł jakie mnie interesują (przyszłość, daleeeeeeka przyszłość!) ; ) Wybór należy do Ciebie ; )
Ja miałem to samo, ale 14-24 to mi było trochę szkoda :-)
Oooo... sorki yapa, ale masz sporo kasy na zakupy i nie wiesz co kupić???
Nawet nie wiesz, który obrazek bardziej Cię cieszy...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
pytanie w stylu "mercedes czu audi", nie zdecydujesz dopóki nie przejedziesz się obydwoma. Osobiście gdybym miał tyle kasy wydać na sprzęt to poświęciłbym tą stówę czy dwie i wybrał się do jakiegoś dużego i renomowanego sklepu czy dużego sprzedawcy internetowego aby choć przestować i pomacać body....powodzenia....
jasne- macanie tego body mam już za sobą ale ergonomia nie jest akurat dla mnie kluczowa sprawa bo do wszystkiego się przyzwyczaję. Bardziej zależy mi na wynikach jakie można uzyskać z takich zestawów i dlatego własnie pytanie do posiadaczów i mercedesa i audi :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Oooo... sorki yapa, ale masz sporo kasy na zakupy i nie wiesz co kupić???
Nawet nie wiesz, który obrazek bardziej Cię cieszy...
Nie twierdzę że wszystko kupie od razu ale takie jest mój zestaw docelowy. Dokładnie jest tak jak piszesz...nie wiem co kupić a ponieważ jest to decyzja dla mnie finansowo poważna chciałbym by była możliwie najlepsza i na lata.
yapa Nie myslales o Leica powiedzmy ze to bedzie jak Ferrari dla ciebie, bo mercedes i audi to dla ludzi bez wyobrazni.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
yapa Nie myslales o Leica powiedzmy ze to bedzie jak Ferrari dla ciebie, bo mercedes i audi to dla ludzi bez wyobrazni.:grin:
jasne że myślałem o m9 ale kiedyś....gdy będe miał za duzo kasy, jako dodatkowy sprzęt a nie ten podstawowy bo to świetny sprzęt w podróży... ale dajmy Leice spokój narazie
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Do fotografii wnętrz/krajobrazów wybrał bym nikona D800 (a może nawet D800E). Na ślubach się nie znam więc się nie wypowiem ;)
Niska dynamika matryc Canona jest dosyć uciążliwa w fotografii wnętrz, zwłaszcza gdy pliki będą wykorzystywane 1:1. Oczywiście możemy dać aparat na statyw, i zrobić HDR złączyć go jakoś ładnie, żeby nie raziło, ale w takim razie po co brać 5D III skoro 1000D zrobimy to samo :mrgreen:
we wnętrzach canonem sobie radziłem bo na okna żadna dynamika nie pomoże ale bardziej brakuje mi jej w krajobrazach. Zdjęcia krajobrazów z nikonów mnie urzekają ale i tak okazuję się że większość tych co mnie zachwyca to DRI. No ale dziękuje i w kwestii wnętrz dam na swojej liście punkcik nikonowi.