50D a sensowne kręcenie wideo
Witam :)
Czy 50d daje radę w kręceniu filmów tym Magic Lantern ? Można tym nakręcić załóżmy...reportaż ślubny, a w sumie taki szybki ala'teledysk ? Czy to po prostu bajer i nie nadaje się do tego? Wiem wiem, chce video to kupuje puszkę z video np 60d, ale chciałbym usłyszeć jakieś opinie. Na sieci poza nagrywaniem kwiatków, piesków, kotków, samego siebie to nic nie widziałem więcej co by to potrafiło :)
Odp: 50D a sensowne kręcenie wideo
Cytat:
Zamieszczone przez
piciuok
Czy 50d daje radę w kręceniu filmów tym Magic Lantern ? Można tym nakręcić załóżmy...reportaż ślubny, a w sumie taki szybki ala'teledysk ? Czy to po prostu bajer i nie nadaje się do tego? Wiem wiem, chce video to kupuje puszkę z video np 60d, ale chciałbym usłyszeć jakieś opinie. Na sieci poza nagrywaniem kwiatków, piesków, kotków, samego siebie to nic nie widziałem więcej co by to potrafiło :)
Nadawać się nadaje. Sęk w tym, że jest to hack, a każdy hack ma to do siebie, że jest "wątpliwy". Na pewno na ślub bym nie poszedł tylko z 50D z hackiem w celach video. ;)
50D ma bardzo ograniczone możliwości filmowania - tylko 1080p/24, bez dzwięku
Jeżeli traktujesz filmowanie poważnie to i tak bedziesz nagrywał dzwięk jakimś solidnym mikrofonem/przedwzmacniaczem/itp.
Ergonomia nagrywania 50D kuleje - nie ma podglądu nagranego materiału, samo nagrywanie jest mało intuicyjne i tak naprawdę nigdy nie wiesz co się nagrało a co nie....
w wakacje nakręciłem swój pierwszy filmik, i dał rade ;)
Skate Park Piła 09-09-2012 - YouTube
Cytat:
Zamieszczone przez
emroth
50D ma bardzo ograniczone możliwości filmowania - tylko 1080p/24, bez dzwięku
Jeżeli traktujesz filmowanie poważnie to i tak bedziesz nagrywał dzwięk jakimś solidnym mikrofonem/przedwzmacniaczem/itp.
Ergonomia nagrywania 50D kuleje - nie ma podglądu nagranego materiału, samo nagrywanie jest mało intuicyjne i tak naprawdę nigdy nie wiesz co się nagrało a co nie....
chyba na starym ML'u z tym tylko 24 klatki ;p ma ktoś aktualnie 50D z wgranym tym? zastanawiam się nad tą puszką właśnie z tego powodu :) konkurent to 40d ale zobaczymy :>
Jak do filmów to dużo lepiej 650D 8-).
Więcej do zdjęć body niż do kręcenia filmów :) 650D fajnie ale...chyba wolałbym cyfrówkę za 200 zł, aniżeli mieć dotykowy,odchylany ekran, który nie daj Boże, ups - coś się urwało :lol: Jakoś tak nie jestem przekonany do tego typu gadżetów w lustrach. Jakby ktoś coś na bieżąco testował z ML, to chętnie obejrzę filmiki i poczytam wypowiedzi :)
Fajnie to porobione :D Zacznę zabawę chyba z tym...jak się rozkręcę, kupię chociażby 550d, tam chyba więcej można :) Takie pytanie jeszcze: ile zajmuje minuta filmu nagranego lustrzanką w 1080p? Bo jakaś pojemna karta też by się przydała..:)