Problem z zamiennikiem baterii LP-E6 Phottix Titan w Canon 6D
Witam,
Mam następujący problem z zamiennikiem akumulatora Canon LP-E6 w Canonie 6D. Po umieszczenie baterii w body i włączeniu go wyświetla się komunikat "Komunikacja z aparatem jest nieprawidłowa. Czy kontynuować pracę z tym akumulatorem?". Mogę wybrać opcję ok. aparat działa ale nie wskazuje poziomu naładowania baterii. Po podłączeniu zamiennika do ładowarki światełko miga ciągle z taką samą częstotliwością (czyli żaden z 4 stanów ładowarki - jeden puls, dwa, 3 i pauza oraz ciągłe świecenie czyli naładowany). Akumulator zwróciłem do sklepu, sprzedawca powiedział, że u nich po przetestowaniu w 5d mkII nie ma problemu a ten sam zamiennik w 6D istotnie nie działa prawidłowo. Czy ktoś z was się z tym spotkał, czy stosujecie jakieś inne zamienniki, które działają bez problemu z body 6D i z ładowarką oryginalną?
Będę wdzięczny za pomoc
Radek
P.S. To mój pierwszy post na forum, szukałem jakichś informacji na ten temat ale nie udało mi się znaleźć, jeśli coś przeoczyłem proszę o wyrozumiałość;-)))
Odp: Problem z zamiennikiem baterii LP-E6 Phottix Titan w Canon 6D
A sklep testował na konkretnie tym samym zamienniku czy może tym samym typie, ale innym egzemplarzu.
Problem może być albo konkretnej sztuki, albo po prostu 6D nie lubi zamienników Phottix ;)
Ja mam jeden zaminnik Phottix do 60D i śmiga, aż miło - żadnej różnicy względem oryginału.
Więc tak, zamiennik odesłałem do sklepu z opisem problemu i odesłali mi natychmiast kolejny nowy zamiennik Phottixa - problem ten sam. W ładowarce i w aparacie nie działa normalnie. Najpierw myślałem, że odesłali mi ten co już u siebie miałem więc dzwonię do nich, mówią, że wysłali nową sztukę. Sprzedawca oddzwonił do mnie po 30minutach i mówi, że testował tego Phottixa Titan (nie wiem czy dokładnie reklamowaną przeze mnie sztukę ale ten typ na pewno) na 5d mk II i 6d i błąd w 6d występuje. Tak więc przetestowane zostały co najmniej 2 akumulatory tej firmy. Chcę kupić jakieś dodatkowe akumulatory-zamienniki więc próbuję się dowiedzieć, czy ktoś ma w 6d właśnie zamiennik. Tutaj się udało odesłać ale gdzie indziej np. kupując przez allegro może być różnie więc nie chcę kupować w ciemno. Dzięki za zainteresowanie tematem;-)))
--- Kolejny post ---
Dodam jeszcze, że mam 600d i do tego właśnie zamienniki Phottixa i Grip Phottixa i wszystko działa super (oczywiście w 600d jest inny tym akumulatora;-))
ja mam identyczne objawy z zamiennikiem Phottixa - w 60d jest normalnie widziany w aparacie i lampka w ladowarce miga w zaleznosci od stopnia naladowania, ale ten sam zamiennik w 6d nie jest widziany i ladowarka do 6d tez ma z nim problemy.
Ja miałem wcześniej 550d, teraz mam 60d i zamienniki Phottix-a miałem i mam. Żadnych problemów z tymi body nie było.
Co do 6D to tu coś trochę piszą LP-E6 Fremdakkus an der 6D immer noch kompatibel? - DFORUM niestey po niemiecku (korzytałem z google tłumacz bo niemieckiego nie znam :()
--- Kolejny post ---
Jeszcze znalazłem ciekawe info na stronie Phottixa, co prawda dotyczy 5D mk II, ale może to będzie jakiś trop...
Jan 22, 2013 by Phottix Support
The Phottix Titan LP-E6 batteries are fully compatible with the 5D Mark II, the charge level is displayed correctly on the camera. Older Phottix Titan LP-E6 batteries (with a grey label) were not fully compatible.
Przeczytałem ten niemiecki wątek (też korzystając z translatora)... znalazłem też aukcję w allegro z aku firmy Nowell ale gość mi odpisał, że nie jest do końca pewien i nie ma jak sprawdzić. Pozostaje tylko czekać aż ktoś kto ma 6d z działającym zamiennikiem się wypowie;-) Jeśli ktoś ma sprzęt jak Zader to może opcją jest używanie oryginałów z 6d a zamienników z 60d;-)))) ja niestety takiej opcji nie mam, bo do 600d jak pisałem są inne akumulatorki.;-)
dzizas problem jest że nie działają zamienniki w 6D a ludzie im piszą że mkIII i mkII działają....
Potwierdzam miałem zamienniki które działały w MKII i w MKIII ale po włożeniu do 6d to 6d ich nie rozpoznaje.
Z tego co mi wiadomo to problem jest w Chipie i trzeba czekać na nowy chip z nowymi bateriami.
Pisałem do Phottixa w sprawie baterii i Gripa i dostałem odpowiedź że będzie dostępny w ciągu miesiąca.
Więc nic nie pozostaje tylko czekać :-(
Niestety nie mam możliwości edycji ale może ktoś się orientuje kiedy Grip zamiennik będzie dostępny ?
Jak tylko będę wiedział coś nowego w sprawie tych akumulatorków to zaraz dopiszę do tego wątku. Pozdrawiam wszystkich;-)