Tamron 28-75 jako obiektyw portretowy?
Witam,
Kiedys prosilam Was o pomoc w wyborze obiektywu. Obiektyw chcialabym na tym etapie glownie do portretow, jak tez widoczkow, krajobrazow, imprez rodzinnych itp. Mam 300d z KITem. Poczytalam sobie jeszcze, przemyslalam sprawe i stanelo albo na Canonie EF-S 17-85 USM IS (bo uniwersalny) albo Tamronie 28-75 2.8. Kusi ten Tamron, bo Canon nie ma super opinii z tym, ze:
1) czy do fotografowania ruchliwego dziecka AF w Tamronie bedzie wystarczajaco szybki? MAm wrazenie, ze sporo moich nieostrych zdjec wynika z tego, ze AF w KITie nie nadaza za moim dzieckiem.
2) czy 28mm x 1.5 bedzie wystarczajaco szerokokatny do zdjec w domu? Wiem, ze do portretow lepsze jest tele ale dzieci maja to do siebie, ze aparat dziala na nie jak lep na muchy i zanim czlowiek zdazy sie dobrze 'nastawic' dzieciak jest juz przy aparacie.
3) Przeczytalam wlasnie, ze Tamron wprowadzi 17-50 2.8. Czy warto poczekac (na razie chyba niewiadomo jak dlugo i czy bedzie dorownywal jakoscia 28-75?) czy raczej kupic ten 28-75 i juz robic zdjecia a potem sie zobaczy?
4) Czy ma sens planowanie takiej konfiguracji 17-50 2.8 + telekonwerter (o ile do tego modelu mozna dolozyc)?
A moze jednak jakas inna firma lub inny obiektyw? Sigma 18-50 2.8 EX DG?
dziekuje :)
Ola