Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?
Witam.
Od dawien dawna jestem fanem fotografii samochodowej. Moim "mentorem" jest tan Pan: Łukasz Dawczk | Hidden Lucas - automotive photography
Już moją starą cyfróweczką próbowałem "coś tam" działać w tym kierunku.
Jednak niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem canona eos 1100d, dlatego chciałbym zrobić krok w przód i zainwestować coś w sprzęt.
Tu moje pytanie: jaki obiektyw jest mi potrzebny do robienia chociaż troche podobnych to tych j/w.
Powiem odrazu że nie zamierzam inwestować "milionów" w mój pierwszy taki sprzęt, bo poprostu nie jestem profesjonalistą, narazie się uczę, więc nawet jakbym kupił taki "kombajn" to potrzebowałbym rok na samo ogarnięcie jego obsługi :P
Krótko mówiąc, potrzebuję niedrogi obiektyw, który wspomoże/ułatwi mi robienie ciekawych fotek samochodów.
Kwoty jaką mogę przeznaczyć niepodaję, zdję się na Waszą intuicję.
Dzięki.
Odp: Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?
Obawiam sie, ze na jednym obiektwie sie nie skonczy. Potrzebujesz na pewno cos z dluzsza ogniskowa. Z jasnych szkiel Canon 85/1.8. Jesli jeszcze dluzsza ogniskowa moze Tamron 70-300? Do wyboru masz tez starego Canona 70-210/3.5-4.5 lub swietnego optycznie Canona 70-200L f/4. Przyda sie tez cos szerokiego do dynamicznych ujec, wiec moze jakas Tokina 11-16?
Spory wybor na rynku, ale i sporo musisz zainwestowac jesli sprzet ma nie ograniczac ;) Ja bym zaczal od 85mm i szerokiego kąta.
PS. Poszukaj moze tez kogos innego na mentora, bo poziom tego nie jest jakis mocno rewelacyjny ;)
ehhh, wszystko w granicach 1500-2000zł. Trzeba sie mocno zastanowić co kupić najpierw, jednak z tego co zdążyłem wyczytać z googlów, większość proponuje szeroki kąt i tak chyba zrobie. Canon odpada, bo to narazie poza moim zasięgiem finansowym. Może znajde jakąś używke, a właśnie na co zwracać uwagę przy zakupie takich rzeczy?
statyw+lampa. długie czasy naświetlania+ operowanie błyskiem lampy zewnętrznej. spróbuj w jakieś galerii wieczorem. umiejętność obróbki i łączenia zdjęć w PS też się przyda. A co do poziomu Pana wyżej rzeczywiście nie am rewelacji:) w tych granicach nie znajdziesz przyzwoitego szerokiego. Jedynie tamron 10-24 wchodzi w gre ale to średnie szkło. ale statyw+lampa to też obowiązek i filtr polaryzacyjny:)
To może lepiej kupić narazie statyw, jakąś lampe i pokombinować coś ze standardowym obiektywem?
Tylko że o lampach nie mam już zielonego pojęcia, więc może jakieś rady?
Tak mi teraz przyszło dogłowy... może jakieś ciekawe filtry?
Jeśli chcesz zacząć od szerokiego szkła typu UWA, to można upolowac w dobrej cenie np. Sigma 10-20.
Ja swego czasu swoje, niewiele używane sprzedałem za 1200zł - na początek wystarczy do body, którego używasz.
Cytat:
Tak mi teraz przyszło dogłowy... może jakieś ciekawe filtry?
Filtry w fotografii jakiejkolwiek to rzecz normalna i oczywiście potrzebna..
Do samochodów polaryzacyjny na pewno.Lśniący lakier i odbicia w nim, nie zawsze są pożądane.
na początek :
IDEALNY Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS jak nowy (2930584193) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
zrobisz nim nie tylko szeroki plan ale i zbliżenie na detal autka :)
nie jest jasny ale za to ma stabilizację
masz przekrój ogniskowych
do fotografowania aut potrzebujesz filtr polaryzacyjny kołowy - poczytaj o nim
miłej zabawy :)
18mm na cropie nie jest szerokie
No i już zgłupiałem....
To co najlepiej zrobić?
1. Statyw+lamp+ew. filtr
2. Używany szeroki obiektyw?
3. Inna opcja?