Odp: Rozjaśniacz szkieł +1ev
To coś zdrowo zryło mi dziś psychę - szlag mnie trafia że sprzedałem swoje Ai-S 28/2 i 85/1,4.
Re: Rozjaśniacz szkieł +1ev
To niewątpliwie łamie dotychczasowe zasady doboru i używania szkieł. Chyba mało kto jest w tej chwili teoretycznie wyjaśnić jak to faktycznie działa.
Odp: Re: Rozjaśniacz szkieł +1ev
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
To niewątpliwie łamie dotychczasowe zasady doboru i używania szkieł. Chyba mało kto jest w tej chwili teoretycznie wyjaśnić jak to faktycznie działa.
po przeczytaniu tytułu myślałem że chodzi o jakąś szmatę do wycierania obiektywu :D. Zagłębiam się w lekturę opisu tego "cudownego" wynalazku...
Cytat:
Zamieszczone przez
madc0w
Zwiększa światło o 1działkę, poprawia ostrość, aberracje itd...
...z minusów potrzeba szkła z większym polem krycia albo podpinać szkła typowo z ff pod apsc...
Czyli jeśli podpiąć np. Tamrona 70-200 f/2,8 do APS-C przez ten wynalazek to... :shock:
Odp: Re: Rozjaśniacz szkieł +1ev
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
"odwrotny telekonwerter". Jeśli soczewką można przypalić papier to jak widać można zwiększyć jasność kosztem pola krycia.
Przeczytałem tekst i widzę że żadnej magii tam nie ma. Konwerter wykorzystuje fakt, że pole obrazowe obiektywu przeznaczonego dla większej matrycy można pomniejszyć i dzięki temu robi się szerzej, jaśniej a także zmniejsza się aberracja chromatyczna.
W skrócie to wygląda tak: bierzemy obiektyw od pełnej klatki i przypinając z konwerterem do cropa mamy to samo co na pełnej klatce. Dzięki temu że wykorzystamy światło z obszaru poza prostokątem matrycy cropa, to każdy punkt obrazu będzie zbudowany z większej ilości promieni i tym samym jasność obiektywu zwiększy się. Dokładnie to samo zjawisko ale w drugą stronę mamy podpinając telekonwerter x1.4 do cropa. W analogiczny sposób zmniejszy się też aberracja chromatyczna na środku kadru.
Nie da się tego zastosować w układzie z lustrem bo będzie za daleko od matrycy, dlatego do lustrzanek nie da się tego podpiąć.
Telekonwerter x0,71, skoro przy wydłużaniu ogniskowej światła ubywa to przy skracaniu przybywa?
Jeśli była by możliwość zapięcia tego do pełnej klatki, to fajne kwadraty można by wycinać :D
Pewnie strata jakości analogiczna jak przy podpięciu konwertera 1.4x albo raczej większa.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Pewnie strata jakości analogiczna jak przy podpięciu konwertera 1.4x albo raczej większa.
Przy dobrej optyce tego konwertera jakość obrazu powinna się w środku poprawić, tak samo jak lepsza jest jakość mniejszej odbitki niż większej.