Agencje fotografii "tabloidowej", tak to nazwijmy...
Witam.
Dostałem propozycję pracy w agencji foto, o profilu tabloidowym (fotografie na jakiegoś pudelka i do gazetek pokroju fakt i innych plotkarskich) - jako paparazzi po prostu.
Niestety mam pewne obawy co do takich agencji, nigdy nie miałem z tym bezpośredniej styczności, nie wiem jak realnie wygląda taka praca. Czy nie skończy się tak, że będę latał jak idiota, żeby upolować jakieś kadry a finalnie dostanę 30zł za może jedno zdjęcie?
Jakie są realne płace w przeciętnych agencjach tego typu? Ktoś się z tym spotkał, bawił się w to?
Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
Odp: Agencje fotografii "tabloidowej", tak to nazwijmy...
Twoja płaca zależy od tego co na tym zdjęciu będziesz miał;) Ogólnie to jest tak, że jak nie zatrudnią Cię jako etatowego fotografa to latasz czasami za 30 czasami za 100 a czasami za nic bo płacą tylko za interesujące ich zdjęcia.
Sprawdź kwestię praw autorskich do zdjęć! Czasami jest tak, że agencja płaci Ci kasę za latanie po mieście, ale foty stają się jej własnością, a Ty tracisz do nich prawa na rzecz agencji.
Byłem na rozmowie w jednej agencji w Wawie i oferowali 70zł za 1 event, za wszystkie zdjęcia z tego eventu. Nawet gdyby płacili 200zł to ile takich eventów wyhaczysz w miesiącu?
Odpuść sobie ;)
Dzięki, będę się z nimi umawiał dopiero na bezpośrednią rozmowę, to dopytam o szczegóły.
ejże, ale nie zapomnij się pochwalić co rzeczywiście Ci proponowali :) mimo wszystko ciekawa sprawa ile się trzeba "nagimnastykować" żeby cokolwiek w ten sposób zarobić...
Cytat:
Zamieszczone przez
Sempoo
Byłem na rozmowie w jednej agencji w Wawie i oferowali 70zł za 1 event, za wszystkie zdjęcia z tego eventu.
Za takie pieniądze nie uzbierało by się na wymianę migawki i palnika ;)
szczerze nie polecam, płacą grosze i tylko za zdjęcie, które im sie spodoba, czasem się nalatasz jak głupi po mieście i zarobisz w tydzień z 300zł...