Odp: Zmiana systemu z Sony
Kolory zdjec przy tej klasie sprzetu to kwestia softu w aparacie lub pozniejszej obrobki. Obiektywy wplywaja na kolory, ale zeby dzieki temu byly bajeczne lub nie?
Najlepszy stosunek ceny do jakosci da Ci Canon 70-200L f/4. Nie znajdziesz nic lepszego do ok. 4.5tys zl, od tego progu cenowego wchodzi juz wersja ze swiatlem 2.8.
zastanawia mnie co Cię skłoniło do zmiany S na C?
Sprzedałeś a550 i kupiłeś 550D? Proszę wyjaśnij mi to.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Prestiz, koledzy i inne takie.
MC_ miałeś podobnie :?: Nie odczułeś różnicy sprzętowej po swoim przejściu :?:
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
zastanawia mnie co Cię skłoniło do zmiany S na C?
Sprzedałeś a550 i kupiłeś 550D? Proszę wyjaśnij mi to.
A jakie to ma znaczenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
ppp221
Poprzednio miałem sony a550 między innymi z obiektywem MAF 100-200. W kanonie mam na razie tylko 18-55. Co prawda mam go od 2 dni ale już wiem że nie będę z niego zadowolony. Szukam taniego odpowiednika tej Minolty gdzie kolory były po prostu bajeczne.
Szukałbym EF70-210mm f/3.5-4.5 USM, to dobre szkło z szybkim AF.
Do 550D i każdego innego cropa warto się zastanowić nad EF-S55-250mm f/4-5.6 IS
Nie ma usm, ale za to jest stabilizacja, a zakres moim zdaniem lepszy. Nawet nie chodzi o te 50mm na długim końcu, ale 55mm na krótkim jest dużo wygodniejsze na cropie niż 70mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Prestiz, koledzy i inne takie.
Nie wcale nie chodzi o prestiż.Nie mam 18 czy 20 lat i nie sądzę że jak na mecz piłki pójdę z Canonem zamiast Sony to będę :pro:. Nie ukrywam że bardzo kusi mnie w Canonie 70-200f4l ale to troszkę póżniej. Na razie chciałbym coś tańszego a na jesień a może dopiero zimą będzie L. Na razie chciałbym się skupić na obiektywach a wymiana puszki dopiero w póżniejszym terminie. Myślałem na razie o 55-250. Czy to dobry wybór? Najchętniej zmieniłbym też kita. Poza tym nie miałem możliwości w Sony przesiąść się na coś lepszego bo wizjer elektroniczny mi nie odpowiada. Ważną kwestią był też duży wybór szkieł w Canonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
ppp221
Poza tym nie miałem możliwości w Sony przesiąść się na coś lepszego bo wizjer elektroniczny mi nie odpowiada.
teraz rozumiem. Kiedyś zrobiłem tak samo
IMHO z tanich obiektywów:
bardzo dobry jednak duży i ciężki Tamron 70 - 300 VC USD - ostry, szybki, stabilizacja
ostry z IS jednak troszkę wolny AF Canon 55-250
mniej ostry bez is, ale szybki i cichy AF Canon 70-210 3.5-4.5 USM
Co do kolorów to Sony chyba automatycznie bardzo je "podkręca" w Canonie musisz ręcznie podczas obróbki (lub w ustawieniach aparatu).