AF kita: działa / nie działa
Taki przypadek mojego znajomego:
W obiektywie Canon 18-55 IS (kit) przestał działać AF na puszce 1000D. Po podpięciu do innego 1000D też nie działa. Za to po podpięciu do mojego 40D działa, ale na 350D nie działa :confused:
Inne szkło na tym 1000D AF działa. A żeby jeszcze skomplikować, to tak naprawdę na tym 1000D momentami działa AF tego kita, ale za chwilę nie działa.
Styki, czy elektronika? Ewentualnie czym czyścić styki?
Odp: AF kita: działa / nie działa
Styki czyścic można alkoholem izopropylowym,etylowym,płynem do czyszczenia styków,porządnych firm..nie moze zostawiac osadu,musi szybko i w 100% odparowywać.Mozna zrobić próbę na szkiełku filtra np.[Ma zniknąć szybko i bez śladu.]
Przyczyna może być wewn.uszkodzenie np.taśmy.Na pewnych ogniskowych będzie działać,po przezoomowaniu na inne nie.Mozna spojrzec pod tym kątem na ww.zjawisko.
Jak nie pomoże czyszczenie dać do sprawdzenia.
Dzięki, posprawdzam pod tym kątem i napiszę co i jak. Ale ciekawe, że na 40D działa, a na 1000D i 350D szwankuje.
Czyszczenie nie pomogło niestety.
Po dokładnym przyjrzeniu się sprawie: na 1000D AF działa na niektórych ogniskowych, ale potwierdzenie ostrości zawsze pika. Na 40D AF działa w prawie całym zakresie. Wg mnie konieczna naprawa. Może się okazać, że przy takim tanim szkle się nie opłaca.