Problem z kolorami w Rawie.
Witam,
mój problem dotyczy kolorów w rawie, konkretniej ich wyświetlania, o ile podczas otwierania fotki w irfanwiev kolory odzwierciedlone są prawidłowo, o tyle gorzej wygląda to w momencie gdy otworze fotkę w eksploratorze windows'a i potem w camera raw ( sRgb).
Podgląd z irfanwiev:
Podgląd z windowsa:
Czy ktoś wie jak rozwiązać problem ?
Pozdrawiam
Odp: Problem z kolorami w Rawie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
mój problem dotyczy
/ciach/ braku podstawowej wiedzy w zakresie zarządzania kolorem (to nie złośliwość, po prostu stwierdzam fakt).
Zacznij od lektury tego wątku:
http://www.canon-board.info/tips-and...kolorow-68233/
To nie jest problem, po prostu tak jest.
Merde wskazał bardzo dobre źródło.
Ok, ok, ale dlaczego jak wlaczam foto w przegladarce windowsa to przez pare sekund kolory sa takie same jak w irfanview a dopiero po chwili, zmieniaja sie na takie jak na obrazku ?
Inna sprawa, żę skoro w camera raw mam ustawione srgb (16bit ) to czy kolory tam nie powinny wyglądać tak jak w irfanwiev ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Ok, ok, ale dlaczego jak wlaczam foto w przegladarce windowsa to przez pare sekund kolory sa takie same jak w irfanview a dopiero po chwili, zmieniaja sie na takie jak na obrazku ?
Bo zapewne masz w systemie zainstalowane kodeki do rawów.
Początkowo wyświetlana jest miniaturka jpeg (zaszyta w rawie), a po chwili zinterpretowany za pomocą kodeków raw.
Ok, ok, ale co z tym ze w camra raw wyswietla sie nie tak jak w irfanwiev ?
Bo Ci chyba ładuje właśnie jpg podglądowy, jest gdzieś opcja, aby ładował pełny raw i wtedy nie będzie już tak kolorowo - jesli dobrze to kojarzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Bo Ci chyba ładuje właśnie jpg podglądowy, jest gdzieś opcja, aby ładował pełny raw i wtedy nie będzie już tak kolorowo - jesli dobrze to kojarzę.
Ale mówisz teraz o irfanwiec cz o cemera raw, bo sie troche pogubiłem
Kolego Żwirek, przeczytaj linkowany w drugim poście wątek zanim zaczniesz zadawać pytania.
Teraz to jest rozmowa ze ślepym o (nomen omen) kolorach.