Zdjęcia w pomieszczeniach spotkanie / impreza
Cześć Wam,
mam pytanie, mam sprzęt -C550D, C17-55 IS UMS, 430 EX II, ale z umiejętnościami jeszcze nie tak. Czy macie jakieś podpowiedzi, ustawienia aparatu przy zdjęciach wykonywanych przy sztucznym oświetleniu w pokoju np 4x5m i wzdłuż stół oraz siedzący przy nim goście, stoję np przed stołem i "łapię" wszystkich, ale nie wszyscy ostro wychodzą (stoję od stołu 1,5m). Przeważnie robię na "P", ISO 400, punkty AF raczej pozostawiam aparatowi, ale testowałem ustawiając ręcznie AF na centralny to i tak nie zawsze pomaga.
Może Manual i przysłona o większej wartości niż 4, ale jaki bezpieczny czas migawki ?
Proszę o Wasze podpowiedzi / doświadczenia - a może do imprez kompakt ?
Odp: Zdjęcia w pomieszczeniach spotkanie / impreza
Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać - tzn. czy chcesz zamrozić ruch zupełnie, czy zrobić zdjęcia dynamiczne, wąskie czy szerokie kadry etc. etc.
Podrzucam na szybko hasła do zapoznania się - o synchronizacji błysku na pierwszą i drugą lamelkę. Oprócz tego na pewno warto zapoznać się z literaturą nt. technik fotografowania z lampą.
Kalkulator
APS-C
Focal length (mm) 17
Selected f-stop f/5,6
Subject distance 2 m
Depth of field
Near limit 1.15 m
Far limit 7.62 m
Total 6.47 m
czyli ustawiasz przysłonę min f/5,6 (jeszcze lepiej f/8), ogniskową 17 mm i ustawiasz ostrość na kimś ok. 2 m od Ciebie. Wtedy łapiesz wszystkich w głębi ostrości co nie oznacza że będzie super ostro. A jak zabraknie światła to podnieś ISO, wydłuż czas (może być konieczny statyw), włącz kolejną lampę. A czas dobierasz taki żeby 'zamrozić' ruch. Może 1/30, może 1/50 zależy od tego czy towarzystwo wiercące czy spokojne.
Temat nie jest skomplikowany ale dużo by było do pisania żeby go ogarnąć.
Poczytaj na temat "głębi ostrości".
Pamiętaj że płaszczyzna ostrości jest równoległa do do filmu/sensora.
Co do czasów to w zależności od tego czy ludzie przy stole pozują w bezruchu czy się ruszają można ustawić czas pomiędzy 1/30 a 1/60sek.
Przy 1/60 szybszy ruch będzie rozmazany (np poruszenie ręką) ale generalnie ludzie powinni wyjść ostro.
Weź pod uwagę rozmiar zdjęcia jakie będziesz prezentował i oceniaj zdjęcie w takim rozmiarze.
Praktyczny rozmiar wyświetlany na monitorze to pomiędzy 800px a 1024px na długim boku. A najbardziej popularny rozmiar zdjęć to 10x15cm (4x6in).
A na szybko to:
zlampą
M ISO 400 1/60-1/125 F2.8-F4 Lampa TTL +2/3 skierowana w ścianę za plecami lub 45st do góry w sufit.
bez lampy
Av ISO 800 1/2.8
Tu masz sporo na temat fotografii z lampą:
Techniki fotografowania z lampą błyskową - rozciąganie czasu
Linki dobre dostałeś do studiowania, więc nie będę już wchodził w szczegóły. Podam Ci tylko na szybko moje ustawienia, które mi się w pomieszczeniach najczęściej sprawdzają:
1. Lampa w górę + ustawienie manualne na moc 1 lub 1/2 (w zależności jak wysoko jest sufit). Ewentualnie dyfuzor na lampie w zależności od potrzeb.
2. Czas naświetlania 1/30s (chyba, że się towarzystwo szybko rusza to krótszy).
3. Przysłona f5,6 (chyba że ci brakuje głębi ostrości).
4. Czułość 200, 400 lub więcej w zależności od potrzeb i korekty przysłony (jak dasz f8 dla zwiększenia głębi ostrości to ISO większe).
5. Balans bieli - rób w rawach to nie będzie tematu.
Przećwicz bez gości te ustawienia i je odpowiednio skoryguj do swoich warunków.
Wielkie dzięki za podpowiedzi!
Oczywiście poczytam i przetrenuję ustawienia. Niemniej jednak mam pytanie nawet teraz jak jest raczej jasno w pomieszczeniu ustawiam M, f5.6; 1,60s; ISO 400, lampa ETTL 45st – i wskaźnik poziomu ekspozycji pokazuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone, a wychodzi dobrze – to trochę mylące.
Cytat:
Zamieszczone przez
samir
Wielkie dzięki za podpowiedzi!
Oczywiście poczytam i przetrenuję ustawienia. Niemniej jednak mam pytanie nawet teraz jak jest raczej jasno w pomieszczeniu ustawiam M, f5.6; 1,60s; ISO 400, lampa ETTL 45st – i wskaźnik poziomu ekspozycji pokazuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone, a wychodzi dobrze – to trochę mylące.
Wskaźnik ekspozycji nie uwzględnia lampy. Lampa ma własny pomiar ETTL
http://www.canon-board.info/dla-pocz...-av-tv-p-3785/
Racja, nie patrz przy lampie na wskazania światłomierza.
No i faktycznie jest to trochę zabawy przy ustawieniach, ale mam efekty np AF centralny; f7,1; 1,40s; iso 200; lampa auto ale tu trzeba się pobawić z kątem oraz mocą (aby światło było równomierne na całym zdjęciu).
Jakoś wcześniej bałem się używać tak wysokich wartości przysłony :) - widać lampa potrafi dodać tego brakującego światła.
Linki ciekawe dzięki - jeśli macie jeszcze jakieś to poproszę.
Pozdr
Spróbuj jeszcze z lampą na manualnym sterowaniu mocą błysku (a palnik w sufit).