HSS - czasy poniżej 1/200, którą lampę wybrać?
Witam,
Zajmuję się fotografią amatorsko, najczęściej są to portrety w plenerze.
Używam 550D + 1.8 85mm + Nissin Di622 II.
Bardzo często brakuje mi w lampie synchronizacji czasów krótszych niż 1/200, chciałbym zaopatrzyć się w lampę z HSS.
W moim zasięgu znalazłem 3 modele:
1. Nissin Di822 Mark II
2. Używany Canon 550EX
3. Canon 430 EX II
Co byście mi polecili?
Pozdrawiam.
Odp: HSS - czasy poniżej 1/200, którą lampę wybrać?
Pierwsza i druga wskazana mają możliwość pracowania jako master. Może warto o tym pamiętać na wypadek rozbudowy systemu o dalsze lampy...
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Zanim autor wąrku kupi to sronguło to niech zajrzy w wątek obok gdzie kolo właśnie ma doradzane odesłac tę lampę na gwarancji, bo mu nie kuma się lampa z aparatem...uważam, że w przypadku lampy możliwośc nie zadziałania z aparatem jest większa niż co doobiektywu, który nie jest tak spomplkkowany elektronicznie i nie ma całego sterownika elektronicznego, który psuje zabawę w lampach. Po porstu niesystemowe lampy nie zawsze dobrze działają z aparatami canona. Co więcej: zmienisz aparat mając lampę canona i będziesz ja mógł podłączyć do nowego body, przy srognduło nie zawsze, bo canon coś tam zmienia specjalnie w aparatach nowych i starsze lampy niesystemowe nie działają często z nimi...
Trochę mijasz się z prawdą bo sytemowa niegdyś topowa 540EZ nie działa z cyfrowymi lustrzankami Canona.
Pozytywne myślenie to połowa sukcesu, a wadliwe lampy YN (jeśli się trafią) są wymieniane bez problemu. A canon nie daje żadnej gwarancji, wbrew pozorom.
Nie no jasne, lampa dedykowana pod analogowe body Canona koniecznie musi działać z dslr canona tak? Trochę nie tędy droga.
Ja osobiście wybrałbym 430exII. Przynajmniej pewność że będzie to działać.. Rozumiemy że masz zamiar lampe wpinać w sanki i wtedy błyskać z użyciem hss?
Abstrahując od samej marki lamy, ja bym Ci doradził najmocniejszą, gdyż HSS wiadomo jak działa.
Jeśli chodzi o portrety w plenerze z lampą, to ja bym doradził zakup przyzwoitego filtra ND8 do obiektywu i niekorzystanie z HSS..
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Jeśli chodzi o portrety w plenerze z lampą, to ja bym doradził zakup przyzwoitego filtra ND8 do obiektywu i niekorzystanie z HSS..
Jest to też jakieś rozwiązanie, był tu nawet wątek na ten temat, ale nie mogę znaleźć.