zabezpieczenie wnętrza body
Witam
Proszę powiedzcie mi czym różnią sie w budowie body w okolicach mocowania obiektywów ?
Podobno takie zabezpieczenie jest tylko do 5D
Czym ono różni sie od np 1D lub innych Canonów.
Wszak matryca (i jej rozmiar) jest głębiej
Jezeli zaś chodzi o matryce mniejsze to może być tylko więcej miejsca na łączeniu.
No chyba ze kształt jest zupełnie inny (zawsze można dociąć)
Czy koledzy posiadający dwa różne body mogą sie wypowiedzieć lub zrobić odpowiednie zdjęcia z widocznymi różnicami?
Dust-Shield for the Canon 5D & 5Dm2 DSLR Camera - YouTube
Pozdrawiam
Odp: zabezpieczenie wnętrza body
W innych modelach miejsce do którego przyklejana jest folia może być trochę głębiej lub płycej i nie siądzie, bo albo zahaczy lustro, albo obiektyw.
Ten pomysł jest poza instrukcją i rozwiązaniami Canona stworzony.Stosowanie na odpowiedzialnośc uzytkownika.Ja bym sobie darował.IMHO.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Ten pomysł jest poza instrukcją i rozwiązaniami Canona stworzony.Stosowanie na odpowiedzialnośc uzytkownika.Ja bym sobie darował.IMHO.
Z tego co gdzieś przeczytałem w necie to rozwiązanie ma aprobate Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
artd4
Jezeli zaś chodzi o matryce mniejsze to może być tylko więcej miejsca na łączeniu.
W Canonach z matrycami APS-C, gdzie można założyć obiektywy EF-S, fizycznie nie da się zastosować takiej folii. Obiektywy EF-S mają tylną część obiektywu wchodzącą nie co głębiej w komorę lustra, bo samo lustro jest mniejsze niż na FF. Skutkował by to wtedy z fizyczną kolizją tylnej części obiektywu z powyższą folią. W korpusach FF, gdzie nie można założyć optyki EF-S (bo by kolidowało to z większym lustrem), nie ma przeszkód z umieszczeniem takiej folii. Mechanika optyki EF nie wchodzi w głąb komory.
A sama matryca, niezależnie od jej rozmiaru (FF/APS-H/APS-C), dla wszystkich Canonów jest dokładnie tak samo głęboko umieszczona w odniesieniu do płaszczy mocowania obiektywu (głębokość komory lustra jest zawsze taka sama). Gdyby było inaczej, to powstałby problem z ostrzeniem.
A taką fabryczną folię przeciwkurzową, tylko jakoś dziwnie lekko różową, widziałem kiedyś zdaje się w jakimś dSLR Sigmy.
shutter ale ja wyrażnie podałem dwa pełnoklatkowce. No 1d to tak naprawdę APS-H, ale szkła pasują tylko od FF
Wiem że w APS-C szkło wchodzi głębiej, bo są dwa różne mocowania EF i EF-S. I one mogą, a nawet napewno różnią się budową w okolicach lustra.A moze masz rację.Wszak to zabezpieczenie jest tylko do aparatu z największym lustrem czyli 5D
Cytat:
Zamieszczone przez
shutter
A sama matryca, niezależnie od jej rozmiaru (FF/APS-H/APS-C), dla wszystkich Canonów jest dokładnie tak samo głęboko umieszczona w odniesieniu do płaszczy mocowania obiektywu (głębokość komory lustra jest zawsze taka sama).
A jaki ma to związek z przyklejaniem folii ochronnej?
Cytat:
Zamieszczone przez
shutter
W Canonach z matrycami APS-C, gdzie można założyć obiektywy EF-S, fizycznie nie da się zastosować takiej folii. Obiektywy EF-S mają tylną część obiektywu wchodzącą nie co głębiej w komorę lustra, bo samo lustro jest mniejsze niż na FF. Skutkował by to wtedy z fizyczną kolizją tylnej części obiektywu z powyższą folią. W korpusach FF, gdzie nie można założyć optyki EF-S (bo by kolidowało to z większym lustrem), nie ma przeszkód z umieszczeniem takiej folii. Mechanika optyki EF nie wchodzi w głąb komory.
Niby dlaczego nie dałoby się zastosować folii w puszcze APS-C? Przecież w każdej puszce jest choćby minimalny odstęp między obiektywem i lustrem, tylko nie w każdej jest jakaś płaszczyzna w odpowiedniej odległości do której można by taką folię przykleić.
Cytat:
Zamieszczone przez artd4
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Cytat:
Zamieszczone przez shutter
A sama matryca, niezależnie od jej rozmiaru (FF/APS-H/APS-C), dla wszystkich Canonów jest dokładnie tak samo głęboko umieszczona w odniesieniu do płaszczy mocowania obiektywu (głębokość komory lustra jest zawsze taka sama).
A jaki ma to związek z przyklejaniem folii ochronnej?
To akurat było się odniesienie nie tyle co do samego tematu, tylko stwierdzenia które tu padło na początku.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Niby dlaczego nie dałoby się zastosować folii w puszcze APS-C? Przecież w każdej puszce jest choćby minimalny odstęp między obiektywem i lustrem, tylko nie w każdej jest jakaś płaszczyzna w odpowiedniej odległości do której można by taką folię przykleić.
To że odstęp jest, to tego nie neguję. Tylko pozostaje kwestia mocowania, a w APS-C może po prostu brakować w odpowiedniej odległości od bagnetu punktu zaczepienia dla foli.
a co ta folia ma niby dać ? zabezpieczenie dla body z odpiętym obiektywem ?
czy mam rozumieć że zdjęcia też przez tą folię ? bo jeśli tak to chyba słaby pomysł...
nie używam filtrów UV ani innych zabezpieczających szkło a miałbym robić zdjęcia przez folijkę ?
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
a co ta folia ma niby dać ? zabezpieczenie dla body z odpiętym obiektywem ?
czy mam rozumieć że zdjęcia też przez tą folię ? bo jeśli tak to chyba słaby pomysł...
nie używam filtrów UV ani innych zabezpieczających szkło a miałbym robić zdjęcia przez folijkę ?
dobrze że przynajmniej obiektyw dokręcasz
Pytanie nie jest "używać czy nie",ale czy pasuje do innego body.