Rzutnik do slajdów i ramki na 135mm
Stoję przed wyborem rzutnika. Mam dosyć ograniczony budżet na sam rzutnik /200zł/ dlatego myślę o czymś używanym. Na co warto zwrócić uwagę kupując. Na jaki system się decydować jeśli będą to gł. slajdy 135mm. Ramki do slajdów są lepsze z szybką czy bez?
Odp: Rzutnik do slajdów i ramki na 135mm
Używam ramek reflecty CS, bez szybek (zbędny luksus) najstarsze mam chyba sprzed 15 lat i przechowywane w odpowiednich pojemnikach, nie zauważyłem negatywnego wpływu warunków zewnętrznych.
Przy rzutniku w tej cenie to mechanika czy chodzi i jeżeli ma lata to w jakim stanie jest lampa lub z założenia kupić nową żarówkę.
całkiem niedawno (rok, dwa wstecz) dokupiłem sobie rzutnik Braun Paximat Multimag 915 AFC - generalnie super sprzęt nie-do-zajechania - na allegro był za 50 zł - polecam zapolować! 8-)
co do ramek i szybek - rzeczywiście szybka to zbędny luksus (przy projektorze z AF) - a ramki -wystarczy, że się same nie otwierają - dobry rzutnik da sobie z nimi radę. większy problem to magazynki, szczególnie stare polskie (były dwa rodzaje), te potrafią się doskonale zacinać w nowszych projektorach.
a co o takim rzutniku myślicie? rzutnik braun 250 s-af; na allegro za 70zł
w czym przechowujecie slajdy? w koszulkach na slajdy czy w pudełkach/walizkach etc
myślisz o tej aukcji: aukcja?
IMHO - jeżeli nie ma jakichś uszkodzeń - to dobra maszyna, nowsza od mojej, choć prostszy model (nie ma timera - bardzo przydatnego, ani licznika i wskaźnika). na tej aukcji brakuje też pokrywy transportu, a i dedykowana torba byłaby miłym dodatkiem (i ochroną przed kurzem) - jak na tej aukcji.
jak napisałem wcześniej: warto od razu dokupić kilka oryginalnych niemieckich magazynków i cieszyć się bezproblemową projekcją. nasze, choć pasują, to jednak lubią się zacinać. a i będzie też gdzie przechowywać slajdy: bo najlepiej w magazynkach i potem w pudełkach/walizkach/kartonach. ;-)
no o takim myślałam - sorry za głupie pytani :oops: e -ale to białe na akcji ebayu to też magazynek czy jakiś podajnik? ostatni raz rzutnik widziałem w dzieciństwie oglądając reksia ;)
sterowanie czasem by się przydało :/
a co sądzisz o tej reflekcie? http://allegro.pl/rzutnik-reflecta-a...850313815.html
to białe to standardowy okrągły magazynek - fajna sprawa przy jakichś imprezach, pokazach, gdy można - mając timer - puścić slajdy w kółko w automacie. na aukcji wskazanej przez Ciebie reflekty też jest taki magazynek.
a sama reflekta - fajna, pilot ir, prawie nowa, ale ja styczności nie miałem.
timer widać zewnętrzny - nie wiem, jak to się spisuje.
sprawdź też żarówki - czy są dostępne i po ile. w moim braunie - zanim go opanowałem - przepaliłem chyba ze 4 żarówki - być może przez problem 220/230V - na szczęście braun używa standardowe żarówki philips/osram 24V/150W (xenophot hlx 64640), które bez większego problemu można kupić za 10-20 zł. te wyglądają na podobne, ale dokładnie nie widać. dodatkowo model 915AFC ma płynną regulację jasności żarówki i po ustawieniu na 90% już żadna żarówka nie padła. ten tego nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
roman80
Stoję przed wyborem rzutnika. Mam dosyć ograniczony budżet na sam rzutnik /200zł/ dlatego myślę o czymś używanym. Na co warto zwrócić uwagę kupując.
Zwrócić trzeba uwagę na obiektyw. Wiekszość obiektywów w kicie z rzutnikiem to szajs. Akceptowalny jakościowo obiektyw kosztował niegdyś ok. 20x drożej niż kitowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zwrócić trzeba uwagę na obiektyw. Wiekszość obiektywów w kicie z rzutnikiem to szajs. Akceptowalny jakościowo obiektyw kosztował niegdyś ok. 20x drożej niż kitowy.
a na co patrzy się w takich obiektywach?
Cytat:
Zamieszczone przez
roman80
a na co patrzy się w takich obiektywach?
Standardowo rzutnik był sprzedawany z podstawowym obiektywem np. Braun Color Paxon 85/2.8 (cena ok. 10 euro). Jakość obrazu z tego obiektywu na brzegach jest gorsza od najtańszych obiektywów fotograficznych. Dla typowych prezentacji np. na targach było to wystarczające.
Aby godnie zaprezentować swój dorobek w prywatnej prezentacji domowej przydałby sie lepszy obiektyw np. Braun Ultalit 90/2,4 MC. Jakość obrazu jest nienaganna w warunkach domowych - kontrast, ostrość po same brzegi.
Można kupić rzutnik z takim standardowym obiektywem i zobaczyć czy to ma sens, jak nie to dokupić coś lepszego. Korzystniej jest jednak kupić używany rzutnik od razu z dobrym obiektywem. Wszystko zależy też od tego co sobie obiecujemy po takiej prezentacji. Czy chcemy pooglądać slajdy na ORWO z lat 70-80 - wtedy wszystko jest dobre czy też coś świeższego np. na Velvii naświetlanej w jakimś szlachetniejszym korpusie :).
Piszę na przykładzie sprzętu Brauna bo taki właśnie mam i bardzo polecam :)