Photoshop->Lens Corretion->Lens profiles znalezione online
Czesc, czy ktos moglby mi wyjasnic jak dziala korekcja obiektywu wg PS'a? Chodzi mi o znalezione profile do danych obiektywow, dlaczego znajduje ich kilka, dlaczego roznice w dzialaniu miedzy nimi sa tak rozne, ze absolutnie nie mam pojecia, ktorego mam uzyc...a na oko to chlop w szpitalu.. :)
http://img33.imageshack.us/img33/639...21127at124.png
Odp: Photoshop->Lens Corretion->Lens profiles znalezione online
wybierz model obiektywu i model puszki, ACR resztę załatwi....
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
wybierz model obiektywu i model puszki, ACR resztę załatwi....
wybierz model obiektywu rozumiem
model puszki rozumiem
ACR reszte zalawti nie rozumiem...
Ale powtorze: na liscie jest jakies 5 opcji tych samych puszek i tych samych obiektywow, efekt dzialania dla kazdego zupelnie inny...
Nie wiem skąd pobrałeś te profile, ale w większości (podejrzewam) są zrobione przez amatorów domowego ogniska i jakby to powiedzieć każdy ch... na swój strój. W skrócie robione pod swoje wizje bądź upodobania. To po przesłonie to chyba odległość ostrzenia.
Profile sa pobrane automatycznie przez ps'a...
Przy takim układzie wygląda to na szczegółową korekcję, czyli: (z linku) 1) 24mm f/8 0.73m raw to chyba proste ...korekcja na szeroko przy f/8 punkt ostrzenia na 73cm i dotyczy to tylko surowego pliku raw itd . MZ musisz dobierać korekcje jak najbardziej zbliżona do profilu i tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
underhand
Przy takim układzie wygląda to na szczegółową korekcję, czyli: (z linku) 1) 24mm f/8 0.73m raw to chyba proste ...korekcja na szeroko przy f/8 punkt ostrzenia na 73cm i dotyczy to tylko surowego pliku raw itd . MZ musisz dobierać korekcje jak najbardziej zbliżona do profilu i tyle.
A co ma ostrzenie do znieksztalcen? Tak samo przyslona? Info o przyslonie mogloby sie przdac max. do korekcji aberacji.
Btw. Czy nie ma na Canon board nikogo, kto ma o tym jakies pojecie?
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorzkalisz
Info o przyslonie mogloby sie przdac max. do korekcji aberacji.
I winiety.
Dobrze jest - fociłeś 24-70L przy f20 i przy ogniskowej 25mm i takie pozycje wybierasz z menu korekcji. Jak widać, są tu korekcje do różnych ogniskowych w przedziale tego zooma.