Lokalizator GPS na wypadek kradzieży
Mam nadzieję, że nigdy nie będzie to nikomu potrzebne (tfu tfu), ale czy ktoś orientuje się czy jest opcja żeby gdzieś w aparacie umieścić nadajnik żeby w razie co móc go zlokalizować?
Może słyszeliście o jakiejś firmie, która ma coś takiego w ofercie albo macie pomysł jak to wykonać?
Biorąc pod uwagę długość prxykrego wątku "skradziony sprzęt", może da się lepiej zabezpieczyć?
Odp: Lokalizator GPS na wypadek kradzieży
Cytat:
Zamieszczone przez
piwo
Mam nadzieję, że nigdy nie będzie to nikomu potrzebne (tfu tfu), ale czy ktoś orientuje się czy jest opcja żeby gdzieś w aparacie umieścić nadajnik żeby w razie co móc go zlokalizować?
Może słyszeliście o jakiejś firmie, która ma coś takiego w ofercie albo macie pomysł jak to wykonać?
Biorąc pod uwagę długość prxykrego wątku "skradziony sprzęt", może da się lepiej zabezpieczyć?
Takie urządzenia to się montuje raczej w samochodach, do aparatu nic takiego raczej nie ma.
Podstawowe problemy to:
1. rozmiar takiego urządzenia, gdzie i jak to umieścić tak aby nie dało się tego w parę minut odłączyć i wywalić
2. pobór mocy przez gps - dosyć duży
3. konieczność łączności - koszt łączności i znów dodatkowy pobór mocy
4. koszt urządzenia - jednak parę stówek coś takiego musiałoby kosztować
Kurczę, tego się obawiałem. Koszt nie jest dramatyczny w przypadku sprzętu wartego kilkanaście koła... Ale pozostałe sprawy pewnie nie do przeskoczenia. Zresztą, gdyby były to pewnie ktoś już by oferował coś takiego :)
jedyne co mi przychodzi do głowy (a pracuję akurat w branży "security") to GPS Tracker wszyty gdzieś w plecak/torbę.. poszukaj na allegro to znajdziesz pewnie coś takiego.. problemy - ładowanie ale to łatwe do rozwiązania, teraz GPSy są na tyle czułe że bez problemu będzie działać z wnętrza torby a potencjalny złodziej raczej sprzęt ukradnie razem z torbą
Cytat:
Zamieszczone przez
arturs
jedyne co mi przychodzi do głowy (a pracuję akurat w branży "security") to GPS Tracker wszyty gdzieś w plecak/torbę.. poszukaj na allegro to znajdziesz pewnie coś takiego.. problemy - ładowanie ale to łatwe do rozwiązania, teraz GPSy są na tyle czułe że bez problemu będzie działać z wnętrza torby a potencjalny złodziej raczej sprzęt ukradnie razem z torbą
No tak, tylko czas działania baterii takiego urządzenia GPS tracker to kilka godzin, i co potem ?
Wrzuci do bagażnika samochodu, wejdzie do budynku i po śladzie.
A ubezpieczyc nie mozna? Chyba sa takie opcje u Ubezpieczycieli jesli ktos ma naprawde wartosciowy sprzet, albo?
I przy każdym wyjściu z budynku będziesz sprawdzał czy już złapał fixa i już możesz iść? Moim zdaniem to bezsensowny i nierealny pomysł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
I przy każdym wyjściu z budynku będziesz sprawdzał czy już złapał fixa i już możesz iść? Moim zdaniem to bezsensowny i nierealny pomysł.
lepszy rydz niż nic.. widziałeś jak działają gpsy na nowym sirfie?
ostatnio byłem w makro i w środku hali miałem całego tracka bez przerw.. fixa złapie w kilka sekund.. a działa tak ze 2 dni
No właśnie ubezpieczyć można chyba tylko jeśli pracuje się w jakiejś agencji/gazecie itp. "Zwykły" użytkownik nie może.
Nie sprawdzać co chwilę czy złapał, bez przesady. Ale strzeżonego...