Jaką polecacie głowice do statywu?
Cześć Wam,
Jest temat o statywach, ale nie widzę wątku o głowicach 8-)
Mój wybór padł na statyw od Manfrotto 055X PRO B. Myślę, że ten model jest dość przyszłościowy 7kg udźwigu to całkiem sporo możliwości działania.
Teraz nie wiem jaką kupić do niego głowice... Oczekuje od niej dwóch rzeczy: stabilności i wygodnych rączek- czyli pewnie coś z 3D... Tylko nie wiem na jaką się zdecydować...
Jaką główce możecie mi polecić? Cenowo no to nie wiem... 300-400zł może coś dobrego się znajdzie :p
Odp: Jaką polecacie głowice do statywu?
Powiem szczerze że sam stoję przed wyborem dobrej głowicy 3D. Na Fotoblogi poradzili abym wziął Manfrotto 808RC4, ale jeszcze rozmyślam. Chętnie prześledzę temat.
Dobrze poradzili. Mam dokładnie taki zestaw 055XPROB i 808RC4. Wygodne, da się jeszcze gdzieś niedaleko przespacerować ze sprzętem ( raczej to zestaw do wożenia a nie noszenia). Głowica sama nie jest jakaś wybitnie super precyzyjna ale i filmować się z niej dało bez problemu.
Nie wiem czy mi taka będzie odpowiadać... Filmowaniem się nie zajmuje i nie mam planów się tym zajmować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
Dobrze poradzili. Mam dokładnie taki zestaw 055XPROB i 808RC4. Wygodne, da się jeszcze gdzieś niedaleko przespacerować ze sprzętem ( raczej to zestaw do wożenia a nie noszenia). Głowica sama nie jest jakaś wybitnie super precyzyjna ale i filmować się z niej dało bez problemu.
Statyw dokładnie ten sam :) Co do statywu jestem pewien - natomiast nie wiem jaka głowica. Jak Kolega wyżej również filmem nie mam zamiaru się zajmować.
Przeszedłem chyba przez wszystkie typy głowic.
Nie polecam kulowych.
W statywie domowym mam 804RC2, w statywie podróżnym 391RC2.
Głowica 391RC2 sprawdziła się już na kilku wyjazdach/wylotach z podpiętym 70-200/2,8. Polecam
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Przeszedłem chyba przez wszystkie typy głowic.
Nie polecam kulowych.
jesli Manfrotto to na pewno. ponizej magnezowych kulki tej firmy to szmelc. do tego drogi.
ale porzadna kulke Sirui czy Benro - miod-malina...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jesli Manfrotto to na pewno. ponizej magnezowych kulki tej firmy to szmelc. do tego drogi.
ale porzadna kulke Sirui czy Benro - miod-malina...
Za szerzenie podobnych herezji Kain zabił Abla, albo odwrotnie: Abel dał się zabić Kainowi. Z kulowych jest jeszcze triopo b-4 i generalnie daje radę.
...ale manfrotto jest rasowe...:)
Ale czy 3D to głowica kulowa? Z tego co wiem to nie, ale mogę się mylić :) Głowice potrzebuje tylko do studia na dość ciężki sprzęt.
3D to nie głowica kulowa, a głowica kulowa to nie 3D. Ciężki sprzęt tzn ile? Najczęściej problemy pojawiają się przy kadrach pionowych, ale wspomniana przeze mnie głowica triopo daję spokojnie radę do 3kg.