Odp: Sprzedaż zdjęć - pomoc
Sądze że wszystkie Twoje wątpliwości rozwieją "Tabele minimalnych wynagrodzeń do utworów fotograficznych" - według Związku Polski Artystów Fotografików:
ZPAF - OKRĘG WARSZAWSKI - Tabele minimalnych wynagrodzeń do utworów fotograficznych
Link bezpośredni:
http://www.zpaf.waw.pl/images/PDF/ta...af-04-2005.pdf
Ok, dziękuję za informacje :)
Zwracam tylko uwagę, że tabela ta powstała jeszcze w czasach, gdy na półkach sklepowych leżały nowe Canony 300D :)
Cytat:
Zamieszczone przez
VomitroN
Zwracam tylko uwagę, że tabela ta powstała jeszcze w czasach, gdy na półkach sklepowych leżały nowe Canony 300D :)
A czy istnieje jakiś aktualny cennik/tabela (nie koniecznie tak szczegółowy jak w/w linku)?
Wysłane z Sony Xperia S
Cytat:
Zamieszczone przez
jaco
A czy istnieje jakiś aktualny cennik/tabela (nie koniecznie tak szczegółowy jak w/w linku)?
1. Bierzesz cenę dowolnej usługi z w/w tabeli.
2. Dodajesz aktualną cenę w najdroższym zakładzie fotograficznym w mieście.
3. Dodajesz aktualną cenę u najtańszego fotografa w mieście.
4. Dzielisz przez trzy...
5. ...uśredniony wynik daje Ci pierwszą pozycję własnego i szczegółowego cennika ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaco
A czy istnieje jakiś aktualny cennik/tabela
To że tabla jest z 2005 roku, nie znaczy wcale ze nie jest obowiązująca ;)
Oczywiście każdy może ustalić sobie cenę jaką zechce, a tabela sugeruje cenę wyjściową.
Powiem tak u mnie w mieście jest troszkę ciężko o prawdziwego klienta bo zazwyczaj ludzie rezygnują z usług jeśli usłyszą cenę 100zł za 50/100 zdjęć (sesja plenerowa). Dlatego nie wiem jaką cenę zaproponować dla dość poważnego klienta jakim jest radio dla którego mam wykonać minutowy film promocyjno-reklamowy techniką wideo oraz timelapse wszystko będę robił canonem 5d2. Poza tym radio chcę bym zrzekł się praw autorskich do tego filmu dlatego 1000zł to chyba troszkę mało. Proszę doradzenie mi w tej kwestii konkretnej ceny.
Jak im tysiąc złotych za filmik dużo to niech sobie Polańskiego wezmą :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Forest
Proszę doradzenie mi w tej kwestii konkretnej ceny.
Zależy też ile w to włożysz pracy Forest :-| Wg mnie to nie jest za mało, ale wiesz... rzecz względna.