problem z ostrzeniem w AF - Canon
Witam.
Do niedzieli mój sprzęt Canon eos500d + obiektyw kitowy 18-55mm działał bez zarzutów.
W niedzielę natomiast po kilku zdjęciach coś siadło...
Mianowicie : nie ostrzy mi na AF zdjęć, kiedy naciskam spust migawki nic się nie dzieje, ani się nie ostrzy, ani nie robi się nieostre zdjęcie, zupełnie nic - oprócz dziwnego brzęczenia podczas nacisku migawki...
Jeśli natomiast chodzi o ręczną regulację ostrości, to jest ok.
Tak więc moje pytanie brzmi : co dolega mojemu aparatowi/obiektywowi?
Dodam, że aparat mam ponad 2 lata,a jego przebieg zdjęć jest hm 7tys., więc pewnie nieco duży.
Czy ktoś mógłby polecić jakiś dobry, a niedrogi punkt napraw w wlkp. (najlepiej na terenie Poznania).
Odp: problem z ostrzeniem w AF - Canon
a co dzieje się po podpięciu innego obiektywu?
Przebieg jest nieduży i nie to jest zapewne przyczyna kłopotów.Jak kolega radzi spróbuj inny obiektyw.Sprawdż połozenie przełączników AF-M.
Przetrzyj spirytusem styki obiektywu aparatu,Spróbuj wyzwolić migawkę na" M " bez obiektywu.
Popatrz czy lustro i migawka działają.
Zresetuj ustawienia do fabrycznych.
Napisz ..
Piotr1 - niestety na chwilę obecną nie mam możliwości sprawdzenia tego, aczkolwiek podejrzewam, że będzie okej, brzęczenie słyszę mniej więcej w miejscu pokrętła ostrości.
janmar - na AF nie ostrzy, chyba że "na siłę" pokręcę ostrością, to na chwilę rychnie, zrobi max 2 zdjęcia i znów przestaje ostrzyć, na ręcznej ostrości ostrzy normalnie. Bez różnicy, czy to automat czy manual - na AF nie ostrzy.
ps. bez obiektywu zdjęcie się zrobiło.
Nie męcz aparatu bo zepsujesz.\odłącz obiektyw i załóż zaślepkę.Szkło daj do sprawdzenia i wyceny naprawy do serwisu.Naprawa niekoniecznie się musi opłacić.
Najbliżej mam do Poznania, a dowiedziałam się, że jedynie w Warszawie będą w stanie naprawić i to średnio.
Niestety popsuł się w nieodpowiednim momencie, kiedy a kasy braknie i aparat pilnie potrzebny.
Czy stanie się coś, gdy przez jakiś czas będę focić na ręcznej ostrości?
Tiaa... naprawa 150, a kit 190... ;/
Kit 18-55 wysyłać do naprawy ? Jak po gwarancji to szkoda kasy na przesyłkę. Poszukaj w sieci jest opis jak go naprawić. Chyba nawet na naszym forum jest link o tym i dyskusja. Albo kupić lepsze szkło od razu . Tylko ta kasa - a raczej brak ....
no tak, może i się nie opłaca, ale mając 1 obiektyw to "zawsze coś", a że aparat bez wbudowanej stabilizacji (gr ;/) to i obiektywy 2x droższe ;/
Najlepiej to bym kupiła i nowy aparat, z wbudowaną stabilizacją - ale nie orientuję się czy taki w ogóle istnieje, jeśli chodzi o canony?
Nie, takiej lustrzanki nie ma.
A z tym, że 2x droższe to b.z.d.u.r.a.
to, że co, że niby dam radę zrobić dobre zdjęcie bez statywu, bez stabilizacji w korpusie i bez stabilizacji w obiektywie?
nie nie, wcale nie bzdura, no chyba, że źle szukam ;/
nie wiem co począć, jakie nowe szkło opłacałoby mi się teraz kupić?