s2is bardzo jasne zdjecia
Witam, mój aparat robi dziwne bardzo jasne zdjęcia na dworze, tak że nic nie widać- sama biel. W pomieszczeniach są okej. Gdy jestem na dworze w dispejku widać wszytko okej, gdy naciskam guzik i łapie ostrośś wtedy właśnie już robi się biało... Przywróciłem ustawienia fabryczne, próbowałem robić zdjęcia wróżnych trybach i wszędzie jest tak samo. Podczas kręcenia filmiku jest okej. Cóż to może być? (Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem tego aparatu)
Odp: s2is bardzo jasne zdjecia
Migawka do napraw/wymiany.
podeślij jakiegoś przykładowego rawa
Panowie, o ile się nie mylę, to S2 IS to kompakt, który ani nie ma migawki, ani nie robi zdjęć w RAWach;)
<wstyd>
...no to jpg z exifem :)
Migawka oczywiście jest. Inna budowa i działanie, ale być musi w każdym kompakcie.
W G11 przy takich samych objawach skończyło się wymianą matrycy w serwisie na Żytniej. Żeby nie było, że naciąganie - naprawa gwarancyjna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Naprawiacz
Migawka oczywiście jest. Inna budowa i działanie, ale być musi w każdym kompakcie.
A mi się wydawało do tej pory, że w kompaktach występuje tzw. migawka elektroniczna, czyli że za regulowanie czasu ekspozycji odpowiada sama matryca...:roll: Możesz napisać coś więcej w tym temacie?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
shutter
W G11 przy takich samych objawach skończyło się wymianą matrycy w serwisie na Żytniej. Żeby nie było, że naciąganie - naprawa gwarancyjna.
I to by się mogło niestety zgadzać.
No teraz na kompie zauważyłem że na zdjęciach są też dziwne prążki . Jeśli chodzi o migawkę to działa,widać jak reaguje na automacie na światło. Tak jak mówiłem filmiki są okej. Daje tu 4 próbki