Jak idealnie doświetlić tło?
Potrzebuję zrobić kilka zdjęć osoby na idealnie białym tle bez cienia. Będę mieć do dyspozycji białe tło, 4 lampy 400W i 4 spore softboxy 40x60. Nie bawię się na co dzień w studiu, nie będę mieć też dużo czasu na eksperymenty, dlatego chciałem się zapytać doświadczonych fotografów studyjnych jak dobrze ustawić lampy.
Myślałam ustawić lampy: dwie zwrócone bardziej na tło, żeby odbijało światło i 2 po bokach z przodu żeby doświetliły osobę.
Odp: Jak idealnie doświetlić tło?
Możesz prześwietlić tło i będziesz miał idealnie równo... tylko pytanie - po co tło w takim wypadku :)
Przeswietlenie to nie bialy, to przepal ;). Ale fakt jak przeplisz tylko tlo, to potem mozna podlozyc taki bialy (lub inny kolor) jaki sie chce.
Cytat:
Możesz prześwietlić tło i będziesz miał idealnie równo... tylko pytanie - po co tło w takim wypadku
bo biale tlo nalatwiej przeswietlic
2 lampy na tło ustawiona moc na max. Jedna lampa na modela, jedna w rezerwie, no chyba że bardzo chcesz. Z lamp na tło ściągnij softy, samymi kopułkami świec. Aha lampy na modela tak na 1/4 mocy. A ekspozycje ustawisz w aparacie.
Na marginesie, dobre światło studyjne do nauki w 5 minut? Niemożliwe. Lepiej komuś zapłacić za te foty i się przyglądać.
Bernard z tapatalk
www.bernardwybierala.com
próbowałem coś wymodzić
sytuacja wygląda tak, że postawiłem 2 lampy doświetlające na połowie mocy i 2 z tyłu na tło (raz pod kątem, raz prawie na wprost do tła) Z jednej strony mam ścianę pomalowaną na szaro - w odległości ok 2 metrów.
Obrazek wychodzi taki:
Robi mi się flara - właśnie od strony ściany. Czy to prześwietlenie z jednej strony to właśnie wina ściany która odbija jeszcze odbite od tła światło? Jak wyłączę lampę jest w miarę ok ale wtedy mam tło z jednej strony wpadające w lekki szary. Czy da się jakoś to rozwiązać?
Cytat:
Zamieszczone przez
roman80
...Czy da się jakoś to rozwiązać?
Najlepiej podświetlając tło od tyłu. Nie za słabo, nie za mocno...tylko akurat!
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Jak się podświetla tło od tyłu ?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Jak się podświetla tło od tyłu ?:)
Tak samo jak od przodu, tylko z drugiej strony.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Tak samo jak od przodu, tylko z drugiej strony.
Chyba masz na myśli prześcieradło ?:P
a co jeśli jest grube kartonowe tło ? a takie to standard podczas pracy w studio :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
no tak właśnie myślałem....tylko jak to zrobić jak tło do ściany ma z 20cm :/