Odp: Kupno sprzętu używanego
Cytat:
Zamieszczone przez
sumo
Witam
Obecnie poszukuję Tamrona 17-50 co w nim najczęściej pada i co trzeba sprawdzic przy zakupie?
Pozdrawiam
Testowałem 3 egzemplarze używanego tamrona 17-50 przed zakupem. Róznica pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami była spora jeśli chodzi o słynne mydło tamrona 17-50. Wybrałem najlepszy z testowanych. Oceny zdjęć dokonywałem na bieżąco poprzez laptopa, na którym oglądałem zdjęcia z mojego body z podpiętym tamronem.
Poszperaj na forum odnośnie tego tamrona - a liczba informacji dosłownie Cię zasypie.
Cytat:
Zamieszczone przez
sumo
Szkoda, że na forum nie ma już giełdy sprzętu, zrobiłem na niej kilka zakupów i narazie nie żałuję.
Z góry dziekuję.
Pozdrawiam
Nie rozumien - jak ne ma na forum giełdy sprzętu? A tutaj?
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/
Przepraszam giełda jest ale chyba nie widoczna bez zalogowania. Głównie przeglądam forum bez logowania.
Bardzo dziękuję za link.
Cytat:
Zamieszczone przez
sumo
Przepraszam giełda jest ale chyba nie widoczna bez zalogowania. Głównie przeglądam forum bez logowania.
Bardzo dziękuję za link.
a posty też wpisujesz bez logowania?
Recepta jest prosta. Kupuj na forum :) Można śmiało założyć, że osoba, która na forum jest parę lat i ma dużo postów będzie bardziej wiarygodna od osoby, która dopiero co się zarejestrowała 3 miesiące temu i coś sprzedaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
Recepta jest prosta. Kupuj na forum Można śmiało założyć, że osoba, która na forum jest parę lat i ma dużo postów będzie bardziej wiarygodna od osoby, która dopiero co się zarejestrowała 3 miesiące temu i coś sprzedaje.
to raczej nie jest regułą- kupiłem kiedyś stałkę 50 1.8 od kolegi z tego forum i nie było tak pięknie jak miało być...:wink:
Przy jasnych obiektywach, nowych czy używanych, jeżeli to tylko możliwe warto jest zrobić test na ff/bf przed zakupem. Duży otwór przysłony jest mz bezużyteczny, jeżeli af nie trafia.
Akurat 50/1.8 to troszkę tandetka. Ostrość ma raczej przeciętną a i AF się w nim często gubi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał K
Przy jasnych obiektywach, nowych czy używanych, jeżeli to tylko możliwe warto jest zrobić test na ff/bf przed zakupem. Duży otwór przysłony jest mz bezużyteczny, jeżeli af nie trafia.
A czy mógłbyś napisać jak szybko w terenie sprawdzić ff/bf.
Bawiłem się swoimi obiektywami w ten sposób z zastosowaniem tablic znalezionych w necie. Niestety jest z tym trochę zachodu bo podobno muszą być ustawione względem aparatu pod katem 45 stopni a nie zawsze jest dostęp do poziomicy i statywu.
Na jakim punkcie AF najlepiej ustawić ostrość, centralny czy jakieś boczne.
A w jaki sposób sprawdzic mydlenie. Czy jest jakieś tło na którym jest ono dobrze widoczne czy może na zdjęciach z dużą rozpiętością tonalną np. coś na tle okna itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
sumo
A czy mógłbyś napisać jak szybko w terenie sprawdzić ff/bf. ...
Poszukaj jak zrobić test tzw. bateryjkowy. Na szybko jest to moim zdaniem najlepsza metoda.