amator pyta:
czy jakość w uzyskanym obrazie na eLkach 35 1.4 i 24 1.4 jest warta 4 tysięcy dopłaty w porównaniu do 50 1.4 "nie eLki"?
abstrahuje od ogniskowych i trwałości obiektywu, chodzi mi o jakość na pełnej klatce;
pozdrawiam
Wersja do druku
amator pyta:
czy jakość w uzyskanym obrazie na eLkach 35 1.4 i 24 1.4 jest warta 4 tysięcy dopłaty w porównaniu do 50 1.4 "nie eLki"?
abstrahuje od ogniskowych i trwałości obiektywu, chodzi mi o jakość na pełnej klatce;
pozdrawiam
Jest warta, o ile zarabiasz szkłem na życie, lub zdjęcia nim zrobione motywują Cię do lepszej pracy nawet gdy nie zajmujesz się fotografią :)
Nie wiem co ty chcesz porównywać. Inne szkła inne ogniskowe. Skoro nie wiesz co wartują te L to widać nie są Ci potrzebne.
Mam oba te szkła i jakoś nie miałem dylematu czy przypadkiem warto przepłacać. Ich jakość powala i nie wyobrażam sobie żebym mógł któreś sprzedać :)
tak...
pytasz o różnicę L i nie L na odbitce formatu 10x15?
Oczywiście można szkła z czerwonym paskiem kupować dla lansu, dla kaprysu, bo polecają je inni, bo dobrze się prezentują, bo mnie stać itd. Można też kupować, bo posiadaja takie cechy i wlasciwości, których akurat nam potrzeba ( do osiągniecia różnych celów ). Nie wiem jak rozkładają się ilościowe proporcje pomiędzy tymi dwoma - w dużym stopniu - uproszczonymi grupami. Byłem i chyba dalej jestem amatorem i w zupełności wystarczały mi budżetowe stałki. Jednak w pracy zawodowej musiałem zacząć wykorzystywać szkła z najwyższej półki. I co? Pstrykając amatorsko, pozostało mi to co miałem do tej pory i co mi w pełni wystarcza, a do roboty musiałem dokpić czerwony pasek - na razie jeden, ale w kolejce czekają już dwa następne. Tylko tymi obiektywmi mogę wykonać zdjęcia jakich oczekuje klinet ( zazwyczaj format 13x18). Szkła zarobią na siebie bez problemu, więc za pasek dałbym nawet 8000 PLN więcej. Aha, nie należę do grona ślubniaków czy fotoreporterów.
Pozdrawiam.
Bez czerwonego paska na ślub? Z takim samym aparatem jak ma wujek Kazio czy siostrzeniec cioci Zosi? Co sobie klient pomyśli :)
Lka to nie tylko jakość obrazu ale też solidność wykonania. Taki obiektyw powinien przetrwać lata.