Manfrotto 055XPROB + 501HDV
Witam!
Czy ten statyw i głowica będą nadawać się zarówno do filmowania jak i do fotografii? Chciałbym robić i zdjęcia i filmy, a nie za bardzo chcę kupować 2 głowice. Do tej pory miałem jakiegoś taniego Velbona DF-60, który jest w porządku, ale denerwuje mnie w nim plastikowość, nieprecuzujność i za mała waga. Proszę o pomoc, jak jest z używaniem głowicy wideo do fotografii? Czy będzie łatwiej, trudniej niż z głowicą przeznaczona do zdjęć? Proszę o pomoc.
Odp: Manfrotto 055XPROB + 501HDV
Ten statyw na pewno nadaje się zarówno do fotografii jak i filmowania, natomiast ta głowica jest typowo filmowa - nadaje się też do fotografii ale w ograniczonym zakresie, tzn. nie mozna ustawić aparatu bokiem na takiej głowicy więc zdjęcia pionowe będą problemem.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
box4
Ten statyw na pewno nadaje się zarówno do fotografii jak i filmowania, natomiast ta głowica jest typowo filmowa - nadaje się też do fotografii ale w ograniczonym zakresie, tzn. nie mozna ustawić aparatu bokiem na takiej głowicy więc zdjęcia pionowe będą problemem.
pozdrawiam
Frotka ma " łamana" kolumnę więc od biedy będzie się dało :)
Cytat:
Zamieszczone przez
box4
pozdrawiam
Owszem, samej głowicy nie, ale można obrócić całą kolumnę tych nóg o 90*, więc nie masz do końca racji z tymi ograniczeniami.
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Frotka ma " łamana" kolumnę więc od biedy będzie się dało :)
Masz calkowita racje kolego, lecz box4 mial na mysli glowice jesli dobrze zrozumialem ?!
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Masz calkowita racje kolego, lecz box4 mial na mysli glowice jesli dobrze zrozumialem ?!
Dlatego dostał odpowiedź, że sama głowica jest typowo filmowa i nie ma możliwości odchyłu do pionu (trudniej popsuć i parę innych plusów), jednak zestaw głowica + wspomniane nogi dają już taką możliwość.
Taka głowica jest dość ciężkawa. Taki moim zdaniem zestaw doniczegowaty ;). Do kamery nogi zdecydowanie za mało stabilne, a do fotografii jednak upierdliwa głowica.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Do kamery nogi zdecydowanie za mało stabilne
Rozumiem, że sprawdzałeś?
Poziomowanie głowicy video za pomocą regulacji długości nóg statywu foto? Niby można ale ile na to czasu potrzeba. Co ma być na tej głowicy, ciężka kamera czy aparat? Moim zdaniem statywy foto za mało stabilne do filmowania, wystarczy rzucić okiem na nogi statywu video z prawdziwego zdarzenia i różnicę widać od razu. Próbowałem kiedyś filmować wprawdzie nie na 055XPROB ale MK294A3 z dokręconą głowicą 502 i raz, że podmuchy wiatru wprowadzały w drgania statyw a dwa przy ustawionym dużym oporze w poziomie nogi odrywały się od podłoża. O upierdliwości poziomowania głowicy już wspomniałem.