Winietowanie, gradient 1/3 obrazu - CANON 5D mark I
Witam, mam problem z canonem 5d mark I.
Podczas fotografowania dolna część kadru (robiona w poziomie) jest przyciemniona, można określić to przyciemnienie jako równy czarny gradient zasłaniający 1/3 obrazu od dołu. Gradient przy przysłonie f 2,8 jest miękki, delikatnie przechodzi - natomiast, gdy dam f 32 jest on ostro zakończony.
I to wszystko gdy robie zdjęcie w poziomie. Problem znika gdy robię zdjęcie w pionie.
Dodam jeszcze, że na następny dzień od zauważenia wady - gradient poszerzył się w górę...
W kwietniu 2012 wymieniałam spust migawki - a rok wcześniej lipiec 2011 odpadło lustro, czy ktoś spotkał się już z taką usterką? Dodam, że restart ustawień nic nie wskórał :)
Odp: Winietowanie, gradient 1/3 obrazu - CANON 5D mark I
http://www.canon-board.info/pierwsza...-kaputz-76935/ migawka pada. Moja zaciemniała cały kard poniżej 1/6400... servis i masz nową za free, jeśli nie obskoczyłeś 100 000.
A próbowałeś ściągnąć obiektyw, zaglądnąć do środka i zrobić zdjęcie na długim czasie, w pionie i poziomie tak aby dokładnie obejrzeć czy migawka prawidłowo się otwiera itp.
Kupiłam używaną 5tkę, więc z określeniem przebiegu będę miała problem. Jestem drugim właścicielem i mam ją od 2 lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
A próbowałeś ściągnąć obiektyw, zaglądnąć do środka i zrobić zdjęcie na długim czasie, w pionie i poziomie tak aby dokładnie obejrzeć czy migawka prawidłowo się otwiera itp.
Dzięki - właśnie spróbowałam i efekt: w poziomie lustro do końca się nie podnosi (widzę że problemem jest taka blaszka pod lustrem- nie wiem jak fachowo się ta część nazywa) - zatrzymuję się, blokuje. W pionie nie ma takiego problemu.
Jeżeli spotkaliście się z taką usterką, to czy znacie koszta (orientacyjnie) - bo wstępnie telefonicznie serwis mi powiedział 900 zł za naprawę/wymianę migawki.
Migawka? Migawka
Jeśli aparat nie wykonał na pierwszej więcej niż 100 tyś cykli, serwis wymienia za darmo, ba nie płacisz nawet za kuriera.
Uuu, a już myślałam, że jest dobrze... - czyli możliwe, że tyle mnie ta przyjemność może kosztować?
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
nie wykonał na pierwszej więcej niż 100 tyś cykli
A czy znasz program dla 5d mark I - żebym mogła samodzielnie sprawdzić przebieg ? Bo widziałam program, ale dla 5d mark II.
Na pewno jest już grubo po gwarancji, a przebieg myślę, że już przeskoczył 100 tys. :(
5d1 sprawdzi tylko serwis, opłata 20zł.
Wyjścia nie masz. Ze skopaną migawką wiele nie zdziałasz. A nóż widelec, ma 90 tyś?
A jak wymieniali spust migawki i kleili lustro to nie odczytali licznika migawki?
Nie miałam pojęcia, że jak lustro w 5tce odpadnie to mogę to za free zrobić w serwisie, więc ze wszystkimi naprawami szłam na Czapskich do serwisu w Krakowie, a oni mi za każdym razem mówili, że oni nie mogą tego sprawdzić.
Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Czapskich 1
Czyli uszkodzenie migawki nie ma nic wspólnego z przyklejaniem lustra?
Poczytaj to forum, z filtrem "5d" :), być może zaoszczędzisz jeśli nie PLN, to czas:).
Zależy jak kleili lustro. Ale wątpię by coś skopali. Bo aparat działał ponad rok bez objawów?
Stara migawka więc nie dziwne, że padła.
I tak musisz wymienić migawkę. Zatem czy w kraku czy w wawie. Różnica w transporcie. Ale, ale jeśli sprawdzisz przebieg i okaże się 99 999 zdjęć? Suprajs :)