oslona wizjera Canon 10QD
Witam, mam problem z osłonką wizjera do Canona 10QD. Jest to dość stary aparat, mimo to wciąż na chodzie. Chodzi oto, że pękł jeden z dwóch zaczepów tej osłonki, przez co teraz nie chce się trzymać i spada przy pierwszej lepszej okazji. Ci co poznali ból spadającej osłonki wizjera wiedzą co mnie gryzie ;-)
Chciałem kupić nową ale nigdzie nie mogę znaleźć. Pomożecie w poszukiwaniach osłonki?
Odp: oslona wizjera Canon 10QD
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Nie polecam. Kupiłem raz takie coś za podobne pieniądze na Allegro. Myślałem, że będzie lepsze, bardziej funkcjonalne. Ale niestety jest tak sztywne, twarde i niewygodne, że można sobie oko wydłubać a uwiera niemiłosiernie. Leży gdzieś w szufladzie. Nie nadaje się do niczego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
Nie polecam. Kupiłem raz takie coś za podobne pieniądze na Allegro. Myślałem, że będzie lepsze, bardziej funkcjonalne. Ale niestety jest tak sztywne, twarde i niewygodne, że można sobie oko wydłubać a uwiera niemiłosiernie. Leży gdzieś w szufladzie. Nie nadaje się do niczego.
Dziękuję za ostrzeżenie. Wygląda kusząco, ale jak mówisz, że się nie nadaje to zaufam.
Większość dostępnych muszli w ogóle nie pasuje. Ostatnio był u mnie kumpel z 7D i od jego modelu też nie posłowała.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
to moze zalezec od konkretnego typu muszli i jej producenta. mialem dawno temu do 30D i dopiero przy naprawde dlugotrwalym uzytkowaniu uwieranie dawalo sie we znaki...
tydzien temu zanabylem sobie cos takiego: Hoodman H-EYEC 18mm tbv Canon EOS 5D en 5D MKII | Foto Konijnenberg - i tu guma jest zauwazalnie mieksza. jak to bedzie w praniu - musze sie odleczyc i obrobic z biezaca robota, to potestuje i dam znac...
No to czekam z niecierpliwością. Jeśli ta guma o której mówisz akustyk, będzie dobra. To z pewnością ją zamówię.
Cytat:
Zamieszczone przez
midday95
No to czekam z niecierpliwością. Jeśli ta guma o której mówisz akustyk, będzie dobra. To z pewnością ją zamówię.
a ta guma z 60D tez nie pasuje? bo ze z 7-ki nie pasuje, to logiczne. 7D (podobnie jak 5D mkIII) ma duze muszle. a w 10QD na oko wydaje sie, ze powinna byc ta sama co w cyfrowych xxD?
co do Hoodmana - rozejrzyj sie najpierw czy to w Polsce jest do dostania i ew. za jakie pieniadze... bo to moze nie byc takie proste jak sie wydaje...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a ta guma z 60D tez nie pasuje? bo ze z 7-ki nie pasuje, to logiczne. 7D (podobnie jak 5D mkIII) ma duze muszle. a w 10QD na oko wydaje sie, ze powinna byc ta sama co w cyfrowych xxD
Z 60D nie pasuje. Próbowałem :(