Odp: Kalibracja Eizo SX2262W
Cytat:
Zamieszczone przez
maati
Witam, mam szybkie pytanie do bardziej doświadczonych w kalibracji:
Otóż mam Eizo SX2262W i kalibrator i1 Display PRO
1. Czy w programie rodzaj wyświetlacza mam wybrać wide gamut CCFL czy samo CCFL
2. Czy zaczynając kalibrację ustawiamy w monitorze kontrast, jasnośćć oraz kolory RGB na full czy połowę czy minimum (chodzi mi o punkt wyjściowy od czego zaczynamy)
3. Czy istnieje w windowsie7 i późniejszym takie coś jak w poprzednich czyli AdobeGamma którego się usuwałoprzed kalibracją.
4. Czy funkcję ECOView zostawić OFF czy ON podczas kalibracji.
1. WG CCFL
2. Najlepiej zresetować do ustawień domyślnych i stąd zaczynać. Kontrastu nie ruszasz, regulujesz tylko jasność i wzmocnienie w kanałach RGB. Co do samego ustawienia RGB to powinieneś dążyć do takiej kombinacji parametrów, aby jeden miał wartość maksymalną (czyli 100), a pozostałe były odpowiednio niższe - tak żeby w ten sposób ustawiony punkt bieli był zgodny ze wskazaniem "drabinki" w programie profilującym.
3. Nie, ale jeśli miałeś inne oprogramowanie do profilowania/kalibracji, to warto zobaczyć, czy nie pozostało w autostarcie. Jeśli używasz i1 Profilera, to powinny tam być (i zostać) dwa programy i1 Profiler Tray oraz XR Gamma (jeśli dobrze pamiętam nazwy, bo przywołuję z pamięci).
4. Zdecydowanie off.
1. WG CCFL
2. Kontrast na 100%, RGB na 100% i przycinamy dwa najmocniejsze kanały aż do osiągnięcia zadanego wtpt. Jasność na 20-30%, po dokładnym ustawieniu jasności warto przerwać, wrócić i poprawić wtpt, powtórzyć aż do precyzyjnego osiągnięcia zadanego poziomu luminancji i barwy bieli. Biel kategorycznie nie powinna przekraczać zadanego poziomu luminancji, bo profiler przytnie ją przy pomocy LUT karty graficznej
3. Nie
4. bezwzględnie na OFF
widzę, że Dominik był szybszy :D
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
widzę, że Dominik był szybszy :D
Zgodność odpowiedzi 100%. I like it!
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Kontrastu nie ruszasz
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
2. Kontrast na 100%
Gdzie leży prawda? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Gdzie leży prawda? ;)
Kontrast domyślnie jest na 100%, więc nie ruszasz ;)
U mnie jest 50%, może przez to, że inny model.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
U mnie jest 50%, może przez to, że inny model.
Z tym potrafi być bardzo różnie - najczęściej bywa 100 lub 50, a czasem dowcipnie np. 73%
Ja mam eizo z serii S 2243 i u mnie też kontrast domyślny to 50%.
Dodatkowo tom01 radził abym w programie kalibrującym nie wybierał kontrastu natywnego tylko zadał wartość 400 - tak aby wydruki były bardziej podobno do tego co na monitorze. Przy zostawieniu kontrastu "natywnego" żadna drukarka nie jest w stanie przenieść takiego kontrastu na papier.
Do tego ja kalibrowałem przy ustawieniach Gain: R=100, G=95 i B=96.
Jasność 10%
Cytat:
Zamieszczone przez
tomkod
Ja mam eizo z serii S 2243 i u mnie też kontrast domyślny to 50%.
Dodatkowo tom01 radził abym w programie kalibrującym nie wybierał kontrastu natywnego tylko zadał wartość 400 - tak aby wydruki były bardziej podobno do tego co na monitorze. Przy zostawieniu kontrastu "natywnego" żadna drukarka nie jest w stanie przenieść takiego kontrastu na papier.
Do tego ja kalibrowałem przy ustawieniach Gain: R=100, G=95 i B=96.
Jasność 10%
Wydawało mi się, że w SX kontrast natywny ma wartość 100%, ale może się mylę - sprawdzę.
Z ustawianiem kontrastu to dość ciężka sprawa - teoretycznie monitor ma wyższy współczynnik kontrastu niż papier, w praktyce matowa powłoka przeciwodblaskowa i światło padające na powierznię matrycy potrafi go bardzo poważnie ograniczyć.
W i1profilerze jest funkcja pomiaru flary z dystansu, a basICColor skonstruował DISCUSa w taki sposób, by można było kalibrować monitor z dystansu zamiast kontaktowo i uwzględnić wpływ oświetlenia na realnie postrzegany bkpt.