obiektyw EF 85mm f/1.2L II USM
Witam mam możliwość kupienia obiektywu EF 85mm f/1.2L II USM , wiem że to obiektyw o bardzo dobrych parametrach optycznych . I tu moje pytanie do osób go posiadajacych , w jakim procencie wykorzystujecie ten obiektyw . Np. mająć obiektyw 35l czy czesto bedę podpinał 85l do body podczas reportażu np.ślubnego .
Dodam że nie mam jeszcze 35l a 85l dędzie do kupienia w przetargu ( ceny nie znam )
Odp: obiektyw EF 85mm f/1.2L II USM
Do reportażu ślubnego najlepiej mieć oba wymienione. Najlepiej na dwóch korpusach pełnoklatkowych.
Kup taki zestaw jak strideer wymienił i w zasadzie szkieł odpinał nie będziesz:)
35 i 85 to zupełnie inna perspektywa i co za tym idzie inne zdjecia. Trzeba mieć oba (albo coś innego ale pokrywajacego zakresami te ogniskowe).
Jak wyżej. I tak po zakupie 85 będziesz musiał kupić np. 35
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz2704
Jak wyżej. I tak po zakupie 85 będziesz musiał kupić np. 35
dokładnie z samym 35 lub 85 nic nie zwojujesz
Cytat:
Zamieszczone przez
adino
dokładnie z samym 35 lub 85 nic nie zwojujesz
Dla chcącego nic trudnego ja pierwsze swoje 2 śluby zrobiłem tylko 85 1.4 z D700 z lampą nic więcej ; )!
Nie zmienia to faktu, że fakt faktem będziesz potrzebował coś szerszego, dla mnie idealny zestaw jaki wypracowałem to 50, 85 na nikonie, tu mam 24-70 i jasna 50 co w 100% wystarcza i jestem mega zadowolony z tego ; )!!
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Dla chcącego nic trudnego
nie no jak musiałem to i samą 35L zrobiłem reportaż ale bardzo brakowało mi czegoś portretowego bo jak podejdziesz blizej to już nie jesteś ttak niewidoczny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
odi
Kup taki zestaw jak strideer wymienił i w zasadzie szkieł odpinał nie będziesz:)
tak!
koledzy mają rację - posłuchaj ich
Wg mnie 85 to bardzo dobra dobra portretowka, czesto uzywam w plenerze ale brakuje mi jakiejs szerokiej stalki np do kosciola.
robhary
nie piszesz czy podlaczysz ja pod pelna klatke czy cropa ?