35L-celność af w reportażu
Witam, od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupienia 35L do reportażu(ślubniaki). Stwierdzam po czasie że własnie ogniskowa 35mm da mi lepszy kąt widzenia niż 50/1,4 które dotąd używałem na FF. Zastanawiam się jak jest z celnością AFa w tym szkiełku, czy trafia w punkt, czy nie ma z nim problemów. Z 50tki nie jestem do konca zadowolony bo nie dość ,że ogniskowa ciut za długa to jeszcze celność taka sobie. Musiałem pstrykać dla pewności po kilka klatek. Mam 24L i z celnością tez nie jest zbyt różowo, ciekawi mnie jak jest z tą 35tką bo wiadomo ,że tania nie jest:)
Odp: 35L-celność af w reportażu
Na pewno będzie lepiej niż z 50/1.4, chyba że ci się trafi felerny egzemplarz (o co dosyć trudno w tym modelu).
Z 5dII to roznie jest, szczegolnie na ciemnych salach lub z dziwnym oswietleniem. Ale jak widze, masz 5dIII, wiec trafialnosc powinna byc wyzsza :) Samo szklo jest jak najbardziej ok. Ale co kto woli.
Z trafnością jest lepiej niż 24L i na pewno lepiej niż 50 1.4. Dokładając do tego mk3 i wspomaganie z lampy do tańca dasz radę. Nie jest to 24-70, ale różnica z 24L powinna być wyraźnie zauważalna. Ja miałem problem z front fokusem w 35tce, który zniknął dopiero po kalibracji.
Ogromną różnicę między 50 1.4 a 35L odczujesz w gorszych warunkach oświetleniowych oraz w pracy (łapaniu ostrości) pod światło. W tych samych przypadkach nawet 28 1.8 było lepsze od pięćdziesiątki. Tak to wyglądało na 5d/5d2 .Na 5d3 pewnie jest jeszcze lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysztof20d
Witam, od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupienia 35L do reportażu(ślubniaki). Stwierdzam po czasie że własnie ogniskowa 35mm da mi lepszy kąt widzenia niż 50/1,4 które dotąd używałem na FF. Zastanawiam się jak jest z celnością AFa w tym szkiełku, czy trafia w punkt, czy nie ma z nim problemów. Z 50tki nie jestem do konca zadowolony bo nie dość ,że ogniskowa ciut za długa to jeszcze celność taka sobie. Musiałem pstrykać dla pewności po kilka klatek. Mam 24L i z celnością tez nie jest zbyt różowo, ciekawi mnie jak jest z tą 35tką bo wiadomo ,że tania nie jest:)
Bez porównania w ogóle. 24L zostaje w tyle za 35L, a o 50/1.4 w ogóle nie wspominam (miałem/mam wszystkie ww.). Prawda jest taka, że jak się uprzesz to cały ślub zrobisz 35L, przy sprzyjających warunkach to nawet bez kompromisów. I znam wielu, u których 35L jest na puszce przez 95% czasu. AF radzi sobie bardzo dobrze.
Właściwie to jestem już przekonany do kupna tego szkiełka, szukam tylko ostatecznego potwierdzenia od użytkowników co do słuszności wyboru:) 35L bedzie pracowało zamiennie na 5dII i 5dIII podczas reportażu. Zakładam ,że jakość optyczna nie odstaje od 24L z którego w tej materii jestem zadowolony:)
słuszny wybór ;)
ja przedkładam co prawda 24L nad 35L ale po prostu bardziej mi pasuje szerszy kąt..
ale co do AFu to 35ka jest lepsza od 24ki - zarówno na 5d1 i 5d2
35L-celność af w reportażu
Cytat:
Zamieszczone przez
arturs
słuszny wybór ;)
ja przedkładam co prawda 24L nad 35L ale po prostu bardziej mi pasuje szerszy kąt..
ale co do AFu to 35ka jest lepsza od 24ki - zarówno na 5d1 i 5d2
A jak w tym porównaniu autofocusa wypada 16-35/2.8II?