Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS
Cześć
Chyba nikt jeszcze nie pisał: właśnie pojawiła się w PL* następczyni YN565EX, czyli model YN-568EX. Można ją już kupić na Allegro. Najbardziej oczekiwaną nowością jest (w końcu!) High Speed Sync - synchronizacja z krótkimi czasami migawki do 1/8000s. Niestety nie obyło się bez małego kroku wstecz, tj. lampa nie posiada możliwości zewnętrznego zasilania, jak miała 565EX.
Jeśli nowa lampa zachowa pozostałe zalety poprzedniczki, może czekać ją spory sukces sprzedażowy. Osobiście do YN podchodziłem z "pewną taką nieśmiałością", przede wszystkim brakowało mi właśnie HSS. Natomiast teraz gdy pojawiła się w PL 568EX, z polską dwuletnią gwarancją, nie wytrzymałem i kupiłem 1 sztukę do przetestowania. O efektach napiszę.
Oczywiście porównując ją cenowo z 580EX II Canona, bije go na głowę. Lampa kosztuje ~850 zł
*) na eBayu jest dostępna od paru tygodni, wysyłka z Chin. Tańsza niż w Polsce o 250-270 zł, ale jak ktoś ma możliwość odliczenia VAT, moim zdaniem nie ma sensu.
Pozdr.
B.
Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS
Jak dodadzą funkcję Master/Commander to pogadamy. Teraz to wolę kupić Canon 550EX.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Jak dodadzą funkcję Master/Commander to pogadamy. Teraz to wolę kupić Canon 550EX.
Mnie akurat to nie jest potrzebne, podobnie jak zewnętrzne zasilanie. Natomiast nie ukrywam, że na HSS czekałem...
Ja mam takie inne pytanie ale związane z tą lampą, czy taka lampa da sobie rade z softboxem 60x90 albo softboxem ośmiokątnym 120cm ?
Każdy patrzy według potrzeb... mi się wydaje, że to model przejściowy przed YN-569 albo YN-570... opłata 200 pln za sam HSS ... zarobkowi pstrykacze jednak potrzebują zewnętrznego zasilania... tutaj celowo nie zamontowanego aby zrobić przedpole dla kolejnego modelu...
Ale fajnie, że jest alternatywa z HSS dla YN-565 która nadal pozostaje w ofercie Yongnuo ...
pozdrawiam
chawison
Myślę, że YN nie będzie już zagłębiać się w tryby master. Prędzej zrobią wsparcie dla swoich wyzwalaczy radiowych.
Master/slave to jest fajny w nikonie. U nas tylko wyzwalacze albo drogie nowe lampy, więc ta lampka jest całkiem spoko do rozbudowy zestawu.
Uzywanie C580 czy odpowiednika YN568 jako mastera na aparacie to chyba jednak "marnowanie" swiatla, skoro i tak w wiekszosci przypadkow flash bedzie wylaczony. Nawet jak ktos w reportazu (weselnym) uzywa lampy na aparacie + pare slave'ow wyzwalanych zdalnie to lepszym rozwiazaniem jest radio niz podczerwien (czy blyski sterujace). Na YN622 mozna zalozyc YN568EX i mamy wszystko (za 5 stow :) )
Cytat:
Zamieszczone przez
brzoza
Oczywiście porównując ją cenowo z 580EX II Canona, bije go na głowę. Lampa kosztuje ~850 zł
Ale w zasadzie, to tylko moc mozna porownywac do 580EX Canona. Jezeli chodzi o pozostale funkcje, to nalezy ja raczej porownywac z 430EX. A tu juz takiej przepasci cenowej nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwek2k
Ale w zasadzie, to tylko moc mozna porownywac do 580EX Canona. Jezeli chodzi o pozostale funkcje, to nalezy ja raczej porownywac z 430EX. A tu juz takiej przepasci cenowej nie ma.
Dlaczemu?