Obiektyw do Canona eos 550d
Witam i z góry przepraszam, jeśli taki temat już był, ale szukałam i już się pogubiłam w tych wszystkich obiektywach, więc proszę o radę :) Zależy mi na zdj portretowych, postać z przodu ostra, tył rozmyty. Czy canon EF 50mm f/1.8 sie nada? :) Chciałabym wydać do 500 zł, ewentualnie trochę więcej.
Odp: Obiektyw do Canona eos 550d
Cytat:
Zamieszczone przez
moniek09
Czy canon EF 50mm f/1.8 sie nada? :)
Nada się :)
Zdecydowanie da się zrobić takie zdjęcia tym obiektywem. Musisz też pamiętać, że rozmycie tła nie zależy tylko od obiektywu, ale również od odległości fotografowanego obiektu od elementów tła.
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Wychodzi na to, że tanie świetne szkiełko.
Nie jest złe. Powiem tak... są lepsze za więcej grosza, ale spokojnie można nim wykreować piękny obraz.
Polecam dla kogoś kto już posiada 18-55 by przekonał się, że mała GO jest fajna :wink:
kurcze, mimo wszystko nieźle wymiata to taniutkie szkiełko... ja zanabyłem 100L IS i tu to dopiero jest ostrość... !!!:):):) japa sama się śmieje:)
Może i plastik fantastic ale 2 plan rozmywa świetnie, jeśli ktoś potrzebuje czysto amatorsko - jak najbardziej. Z wad, AF demonem prędkości nie jest, nie mówiąc już o fotografowaniu w ciemnych pomieszczeniach - jeździ w tę i z powrotem jak szalony.
Za te pieniążki nic sensowniejszego nie upolujesz. "Wyższa półka" nawet użwki ma droższe. AF przy portretach mało Cię będzie obchodził więc jest to idealny dla Ciebie zakup na początek.