Prośba o ocenę ostrości 35L.
Cześć,
Nabyłem dziś upatrzone 35L. Niestety, był to wybór z jednego No i chciałem prosić was o ocenę czy to dobra sztuka. Mogę w razie co oddać i poczekać na inny egzemplarz.
Ostrość na napis:
1.42.23.24.0
Ostrość na styk kółka i klucza z lewej:
1.42.23.24.0
Ostrość na głowę krowy:
1.42.23.24.0
Z góry dzięki.
Odp: Prośba o ocenę ostrości 35L.
Moim zdaniem elegancko trafia tam gdzie trzeba, chociaż wiadomo, że dokładniej możnaby to ocenić widząć 100% oryginalny rozmiar zdjęcia. Nie mam co prawda porównania, bo nigdy tego obiektywu w rękach nie miałem, ale mydła na przysłonie 1.4 nie widzę:)
Canon EF 35mm f/1.4 USM L - Full Format Lab Test Report / Review - Analysis
Zwróć proszę uwagę na róznicę rozdzielczości :
- pomiędzy środkiem kadru (niebieski) a brzegami kadru, np. przy f/1,4
- pomiędzy różnymi przysłonami
jp
Ja, fotoamator, prawie sie zaciąłem. Tobie sie podoba i pytasz, aby sie w tym utwierdzić, czy masz jakieś wątpliwości ?
ach ta winieta, ale ostrość OK
Cytat:
Zamieszczone przez
tmkwol
ach ta winieta, ale ostrość OK
Chyba nie widzieles jeszcze winiety c 24 L II ? :)
Nie ma jasnego szkla bez winiety,niestety. :-)
Arni - Utwierdzam się w przekonaniu, że moje ciężko zarobione pieniądze zostały dobrze wydane. Nie miałem wcześniej tego szkła w rękach, a bardzo dużo słyszałem o nim dobrego. Ponieważ w sklepie była jedna sztuka nie miałem jak porównać.
Winieta mi jakoś specjalnie nie przeszkadza. ;)
Dzięki za ocenę. :)
I o to chodzi !! Najwazniejsze, że Ty jesteś zadowolony, a jestem prawie pewny, że osoby oglądajace Twoje obrazki również są.
Winieta mi również praktycznie wcale nie przeszkadza, zresztą i tak z reguły cropuję ujęcia. Ty chyba też zresztą posługujesz się cropem, bo na Twoich samplach nie ma tragedii. Płakać podtym względem mogą dopiero użytkownicy FF.
Życze wielu udanych ujęć !!
To akurat właśnie FF :) Zdjęcia prosto z puszki.