Matowe materiały jako tło do fotografii reklamowej.
Cześć,
Nie wiem czy to odpowiedni temat, ale zaryzykuje ;)
Chciałem się pobawić w fotografię reklamową małych przedmiotów.
I mam do was takie pytanie... Jaki materiał polecacie jak czarne i białe tło... Czarny kolor jest trudny dla aparatu i fotografa... zamiast czystej czerni wychodzi wyblakła czerń czy coś po między czernią a szarością... Jak się robi na tle np. z tektury widać odbicie z lampy na tle :/// Białe tło jest mniej skomplikowane wg. mnie... kwestia ekspozycji i siły lampy... Z czernią hmmm odkąd pamiętam nie byłym fanem:-o
Jakie materiały polecacie do fotografii z białym i czarnym tłem który jest matowy i jak się coś zachlapie można spokojnie go uprać i nie zrobi się szmata.
Czekam na wasze odp.
Odp: Matowe materiały jako tło do fotografii reklamowej.
jeśli to są faktycznie małe produkty to polecam namiot bezcieniowy
nie, nie chce namiotu... zdjęcia wyglądają wg. mnie mało ciekawie... wole podziałać na otwartej przestrzeni
Światłomierz oblicza czarna większość i mały obiekt a więc robi z czarnego szare. Najlepsze rozwiązanie to pomiar światła na postawionej szarej karcie, 18% czerni i będzie prawidłowo.
Ludzie... Pytam się konkretnie jaki materiał na tło się sprawdzi... To po co mi wyjeżdżacie z namiotem czy z światłomierzem... Krótkie pytanie-krótka odpowiedz no...
Cytat:
Zamieszczone przez
k-9
Krótkie pytanie-krótka odpowiedz no...
Welur.
Ja jak miałem okazję robić zdjęcia reklamowe użyłem po prostu kupionego tła kartonowego, wersja budżetowa i jeśli obiekty są małe to czarny brystol : )
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Welur.
Na temat: pranie weluru u Guglowej tylko About 563,000 results, chyba nie wszyscy sobie z tym radzą.
Ja fotki na białym lub czarnym tle wykonuję na akrylowej podstawce w czarnym lub białym kolorze. Efektem ubocznym jest lustrzane odbicie:)
przykłady:
Można też zastosować szklana taflę i pod nią podkładasz biały lub czarny karton.
Cała filozofia to odpowiednie ustawienie światła. Jak dobrze ustawisz światło to potem nie trzeba w GIMPie czy innym Photosopie poprawiać (zdjęcie na białym tle nie wymagało stosowania retuszu dla uzyskania idealnie białego tła, czarne tło lekko musiałem podciągnąć)
Cytat:
Zamieszczone przez
m-a-r
Można też zastosować szklana taflę i pod nią podkładasz biały lub czarny karton.
niestety wtedy efektem ubocznym jest "duch" odbicia