Odp: Raw Therapee 4.0.9.50
To nie do końca jest tak.
Pewnie chodzi Ci o zdjęcie w RAW-ie. Właśnie to szaro-nijakie zdjęcie jest tym oryginałem. Zdjęcie z "podkręconą" kolorystyką to JPG ukryty w RAW z ustawieniami z aparatu(proszę o poprawę jeśli się mylę).
Nawet tutaj możesz coś o tym przeczytać : http://www.canon-board.info/dla-pocz...ml#post1110774
Ustaw suwaczki tak jak Tobie pasuje, zapisz jako nowy profil i ustaw w preferencjach Twój nowy profil jako domyślny dla nowych plików RAW.
Nie wiem czy jest tak jak napisał Dax może masz racje ale w aparacie mam ustawiony tylko raw w jpg mi nie zapisuje zadnych zdjęć więc może nie w tym problem. Pewnie Co do odpowiedzi Adlausa to nie znam aż tak dobrze tego programu a jeszcze wszystko po angielsku to też nie ułatwia sprawy. Może znacie jakiś inny program? może jakiś który automatycznie przerabia Raw na jpg?
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
nie znam aż tak dobrze tego programu a jeszcze wszystko po angielsku to też nie ułatwia sprawy.
Język polski ustawisz w preferencjach.
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
Może znacie jakiś inny program? może jakiś który automatycznie przerabia Raw na jpg?
DPP czyli Digital Photo Professional masz na płycie dodawanej do aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
Może znacie jakiś inny program? może jakiś który automatycznie przerabia Raw na jpg?
Cala "zabawa" robienia zdjec w Raw-ach i istota pracy z Raw-ami polega na tym, aby nie przerabiac ich automatycznie na jpg ale miec nad tym pelna kontrole (inaczej lepiej od razu robic zdjcia w jpg-ach)
Tak wiem ,że na tym polega cała zabawa w raw-ach że potem wszystko ustawiamy i poprawiamy ale jak otwieram zdjęcie żeby coś z nim zrobić i przez samo otwarcie zdjęcia fotka zrobiła się cała fioletowa. Na pewno mam coś ustawianiach przestawione. Dziś Zainstalowałem DPP i jestem zadowolony chyba nie jest jakoś super zrobudowany lub jeszcze dobrze go nie poznałem ale mi zalezało na czasie (maile od koleżanki i kiedy będą zdjęcia:) ) Raw Trerapee też jest spoko ale to już jak będę miał więcej czas to może go rozgryze. Dzięki za wasze zainteresowanie tematem oraz wasze odpowiedzi pozdrawiam i zamykam temat:)
Kiedyś bawiłem się RT, ale nie podobało mi się to, co robi z kolorami.
Teraz używam Photivo - wypas :-)
Co do RT, to o ile pamiętam, w miniaturkach w managerze było widać zaszyty jpeg z puszki. Tyle, że do czasu otwarcia pliku do edycji.
Po otwarciu pliku RT aplikował ustawienia domyślne własne lub wybrane przez użytkownika i otwarty raw to był już wywołany plik a ponadto modyfikował podglądowego, zaszytego jpega.
Tak więc w momencie otwarcia pliku do edycji ostatni raz widziało się zaszytego orginalnego jpega.
I to też mi się nie podobało w RT.