Balans a zdjęcia polityków
Mam sporo zdjęć polityków. Niestety jak to na takich przemówieniach światło żarówkowe. Wrzucając do Lightrooma pokazuje balans 3500 i zdjęcia wygląda tak
Uploaded with ImageShack.us
Czy mam tak zostawić i się tym nie przejmować czy jednak trzeba zredukować balans? Czy ktoś może dać mi jakieś wskazówki jakie wy np. wartości byście ustawili na tym przykładzie.
Odp: Balans a zdjęcia polityków
tak by białe było białe ;) jeśli robisz w rawach to na oko uda Ci się ustawić. A jak w JPG to trzeba pokombinować trochę :) z filtrem average
Ochłodź je trochę, rozjaśnij, tak nie wygląda dobrze.
ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
a tak nie wygląda lepiej?
20sekund w photoscape
oczywiscie ze "cos z tym rob" jezeli masz rawa to super bo znacznie latwiej ci bedzie to obrobic, jezeli jpg , to bez odpowiedniej wiedzy bedzie napewno trudniej, jednak nie niemozliwe,
minuta w PS i wszystko jest mozliwe
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
tak by białe było białe ;) jeśli robisz w rawach to na oko uda Ci się ustawić. A jak w JPG to trzeba pokombinować trochę :) z filtrem average
Pewnie że w rawach ;) Hmm... białe powiadasz. Czy teraz zdjęcie jest poprawne?
Czy jeszcze bardziej zjechać w dół lub lekko do góry?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
oczywiscie ze "cos z tym rob" jezeli masz rawa to super bo znacznie latwiej ci bedzie to obrobic, jezeli jpg , to bez odpowiedniej wiedzy bedzie napewno trudniej, jednak nie niemozliwe,
http://img155.imageshack.us/img155/7717/47978478.jpg
minuta w PS i wszystko jest mozliwe
Hmm a takie przewidziane liczby do zmiany z 3500 to jakie? Chciałbym obrobić wszystkie aby wyglądały jak u Ciebie
EDIT: Jak widać u mnie mimo że zniżyłem balans skóra dalej została czerwona - u ciebie wygląda to znacznie lepiej.
Coś dziwne te kolory Ci wychodzą... Jeśli to RAW to suwaczki, potem pobaw się w PS na warstwach, rozjaśnij, color balance, kolor selektywny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Coś dziwne te kolory Ci wychodzą... Jeśli to RAW to suwaczki, potem pobaw się w PS na warstwach, rozjaśnij, color balance, kolor selektywny.
Dostałem już przepis od GalaktycznyMuczaczo
Czy taki balans jak poniżej jest już poprawny?
Z kolorami mam nadzieje że też wszystko ok?
biel lekko wpada w niebieskośc lub turkusową zielen wg mnie, mozesz jeszcze troche z tym powalczyc i osiągnąć znacznie lepszy obrazek
Cytat:
Zamieszczone przez
axidus821
Chyba najlepsza do tej pory wersja, ale ubranko by pasowało jeszcze wyciągnąć z ciemnicy...