Nietypowa zmiana aparatu lub zakup obiektywu
Jestem użytkownikiem aparatu Canon 550d, zakupiłem go w grudniu ubiegłego roku gdy nie miałem jeszcze pojęcia o aparatach bezlusterkowych. Powodem zakupu lustrzanki była chęć robienia zdjęć lepszej jakości i zdenerwowanie na aparat kompaktowy który dawał duże ograniczenia. Aparatu używam głównie do zdjęć krajobrazowych i zabieram go na kilkudniowe wyprawy rowerowe. Niestety po jakimś czasie ta lepsza jakość zdjęć to za mało, człowiek staje się pedantyczny i zaczyna obserwować takie szczegóły jak jakość optyczna obiektywu, obserwuje te zmiany na zdjęciach i szuka czegoś lepszego.
Zastanawiam się nad zakupem obiektywu lub też zmianą lustrzanki na aparat bezlusterkowy jednak czy w moim przypadku będzie to dobry wybór? Oto argumenty:
Przykładowo:
550D--->Nex 5n lub inny bezlusterkowiec
Lustrzanka:
-prawie wcale nie używam lampy błyskowej
-aparat będzie używany do robienia time-lapsów gdy zakupię niedługo nowy PC, czy do bezlusterkowca też podepnę automatyczny wężyk spustowy?
-do lustrzanki mogę podpiąć grip i dwie baterie (który już mam zakupiony) co jest kluczową cechą która przyda się przy time-lapsach
-lepsza ergonomia (mniej ważne)
Bezlusterkowiec przykładowo Sony Nex 5n
-minimalne lepsza jakość zdjęć
-strzelanie 10fps
-prawdopodobnie mniejsza ilość zdjęć do zrobienia na jednym akumulatorze
-brak gripa (ale czy można do niego podpiąć jakiś zewnętrzny akumulator?)
-małe wymiary
Jeśli już miałbym zostać przy lustrzance a skłaniam się bardziej ku temu to jaki obiektyw zakupić? W razie czego jako szeroki kąt miałbym kita i mógłbym dokupić tele który w brew pozorom też bardzo przydaje się przy krajobrazach. Jednak jakbym miał zakupić coś pokroju Canona 10-22mm albo Sigmy 10-20 to co z dalszymi ogniskowymi? Mam nadzieję że doradzicie mi coś sensownego ;)
Budżet- jeśli sprzedałbym canona 550d z akcesoriami miałbym coś około 2500 przy tym na nowy obiektyw też mam coś w okolicach 2500.|
Moje kryteria jeszcze raz w skrócie:
-krajobrazy
-korzystam często z ustawień manualnych w aparacie
-wyjazdy rowerowe
-fotografia nocna (gwiezdnie niebo, czasami architektura, krajobrazy)
-prawie nie używam lampy błyskowej nie mam zamiaru dokupywać takowej wolę dołożyć do obiektywu
-zmiana aparatu to bardziej gdybanie,raczej zostanę przy lustrze
Odp: Nietypowa zmiana aparatu lub zakup obiektywu
Zainstaluj sobie http://www.canon-board.info/oprogram...lantern-74533/
Kup do tego szeroki kąt i będziesz zadowolony :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Th0mcio
Bezlusterkowiec przykładowo Sony Nex 5n
-minimalne lepsza jakość zdjęć
Nie robiłem tym aparatem zdjęć, ale co do lepszej jakości to wątpię, zwłaszcza jak dokupisz dobry obiektyw
A magic lantern w ogóle coś poprawia w jakości zdjęć raczej byłem przekonany że jest to dla tych co potrzebują rozszerzone możliwości w filmowaniu?
Co do szerokiego kąta to jeśli bym go kupił musiałbym też mieć chociażby jakiś tańszy teleobiektyw chyba że kupiłbym tą sigmę i dokupił do tego canona 50mm f/1.8 (to raczej portretówka ale cóż) co po przeliczeniu na matrycę aps-c dawało by 80mm chociaż tyle bym miał, dałbym też radę wyrobić się w budżecie.
Jeszcze linki porównujące Canona 550d z NEXem 5n
Canon 550D vs Sony NEX-5N - Our Analysis
Studio shot comparison: Digital Photography Review
Cytat:
Zamieszczone przez
Th0mcio
A magic lantern w ogóle coś poprawia w jakości zdjęć
A czego Ci brakuje w jakości zdjęć z Canona 550d?
ML daje np. time-lapsy, HDR i wiele innych rzeczy, nie tylko do filmowania ale też do foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Th0mcio
Co do szerokiego kąta to jeśli bym go kupił musiałbym też mieć chociażby jakiś tańszy teleobiektyw chyba że kupiłbym tą sigmę i dokupił do tego canona 50mm f/1.8 (to raczej portretówka ale cóż) co po przeliczeniu na matrycę aps-c dawało by 80mm chociaż tyle bym miał, dałbym też radę wyrobić się w budżecie.
Trochę nie rozumię twego rozumowania, a do Nex 5n obiektywów byś nie potrzebował. Też będziesz musiał kupić.
Z mojego punktu widzenia przewagą Nex 5n jest tylko mniejsze gabaryty i waga.
--- Kolejny post ---
Jeszcze co do ML-a to możesz zmniejszać FPS (o ile się nie mylę to) do 0.15 fps
Przepraszam trochę niejasno napisałem. Przestudiowałem jeszcze raz wszystkie za i przeciw odnośnie zmiany na NEXa i jest mi to nie na rękę. Zostawmy więc temat NEXa.
W wyborze obiektywu chodzi mi o to by zakupić coś do krajobrazów typu Canon 10-22 lub Sigma 10-20 przy maksymalnej cenie 2500zł, może być używka. Jednak kupując jeden z dwóch obiektywów potrzebowałbym też obiektyw którym mógłbym ściągnąć dalsze obiekty typy szczyty gór w lekkim zbliżeniu. Zostając jednak przy 18-55 f/3.5-5.6 mógłbym zakupić w miarę dobry teleobiektyw. Jeszcze inną alternatywą jest zakup dobrego zamiennika obiektywu kitowego. W jednym zdaniu to chyba potrzebuję czegoś uniwersalnego jednak kupując obiektyw o zakresie przykładowo 18-200 nie ma co się spodziewać dobrej jakości obrazu.
a może ef-s 15-85 załatwiłby sprawę uniwersalności , względnej szerokości i poprawy jakości zdjęć ?
Kiedyś miałem podobnym dylemat, a mianowicie czym zastąpić obiektyw kitowy 18-55, postawiłem na wspomniany 15-85. Szeroki i za razem krótkie tele. W góry jak dla mnie na razie super.
ef-s 15-85 ciekawy obiektyw cena jednak dosyć duża nie wiem czy to będzie opłacalny zakup na lata, używek na allegro jak na razie też nie widać dodatkowo jeśli doliczę do tego filtr polaryzacyjny to obiektyw wykroczy poza budżet. Mam jeszcze jedną alternatywę zakup używanego Canona EF-S 10-22 (około 2100zł) i do tego Canon EF 50 mm f/1.8 II miałbym wtedy super obiektyw do krajobrazów i jasny do dalszych widoczków lub innych zdjęć przy słabym świetle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Th0mcio
... Canon EF 50 mm f/1.8 II ... ... i jasny do dalszych widoczków lub innych zdjęć przy słabym świetle.
Zapewne czytałeś o słabym AF-ie tego obiektywu. Miałem wcześniej 2 "używki" (co prawda używałem na 1000D) teraz mam nowy (tzn. był nowy 1.5 roku temu) O ile do zdjęć w pomieszczeniach, słabym świetle itp. jest moim zdaniem spoko, to do widoczków (odległych przedmiotów) itp. przynajmniej moja sztuka się nie nadaje tzn. rzadko ustawia poprawnie ostrość. Może mam pecha ale poprzednie też tak miały :?
Może oprócz 10-20 jeszcze kita i coś taniego np: Canona 55-250 IS lub 70-210 3.5-4.5USM lub Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro. Ten ostatni bardzo tani, ale całkiem fajny obiektyw.
Moje doświadczenia są takie, że znacznie bardziej przydaje się średnie tele, a często nawet 200 mm na APS-C niż ultraszeroki kąt. Mam C 10-22, ale i tak większość widoków (na Mazowszu, Mazurach) robię na C 24-105 i to częściej w górnym zakresie niż w dolnym. Pewnie to zależy jak i gdzie robi się krajobrazy, może to tylko ja tak mam.