Odp: Canon 70-200 f4 + TC
Cytat:
Zamieszczone przez
mils83
Mam pytanie odnośnie telekonwerterów na przykładzie obiektywu 70-200L f4. Wiem jak to wygląda teoretycznie, że x1,4 zwiększa przesłonę o jedną działkę. Z f4 robi się 5,6, działa tylko centralny punkt AF.
Przy x2 z f4 mamy już f8 i nie działa AF.
Czemu przy 5.6 miałby działać tylko centralny punkt? - to oznaczałoby że na wszystkich konstrukcjach typu 70-300 ?.?-5.6 działałby tylko centralny - nie spotkałem się z takim ograniczeniem - to tak teoretycznie.
Tak bardziej praktycznie - to używam 70-200 /4 z Canonem 1.4x II jak działają boczne punkty nie wiem :) bo używam tylko centralnego :), co do spadku jakości to musisz sam ocenić - na photozone.de jest test tego obiektywu z telekonwerterem, a na the-digital-picture.com można sobie porównać zdjęcia tablic testowych.
Przepisałem tylko to co czytałem na wielu forach i stronach.
Jeśli chodzi o jakość z EX 1,4 Canona to widziałem już wiele porównań, mi chodzi o to konkretne zestawienie 70-200 f4 + 1,5 Kenko, jak się sprawuje i jakieś przykładowe zdjęcie.
Było jeszcze takie porównanie (a nawet dwa porównania) na jakiejś niemieckojęzycznej stronie - link jest gdzieś na forum w którym z wątków o telekonwerterach, jak nie znajdziesz to poszukam wieczorem w domu (mam pewnie stronę w ulubionych) - na 99% był porównywany kenko 1.5.
Też to gdzieś znalazłem i z tego co pamiętam to czasem Kenko nawet było lepsze.
Jeśli macie gdzieś linki to chętnie zobaczę.
Cytat:
Zamieszczone przez
mils83
Jeśli macie gdzieś linki to chętnie zobaczę.
Proszę bardzo:
Traumflieger: Telekonverter-Test
Jeżeli brać Kenko to tylko Pro 1,4 DG lub DGX.
Reszta typu 1,5 czy 2,0x to już mocno psuje obraz.
pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
pezetwpr
Tą stronę miałem na myśli.
johan, wiem, że wersja DGX Pro jest najlepsza jednak cenowo jest już gorzej.
1,5 SHQ można wyrwać za ok 300, x1,4 DGX Pro to już ponad 2 razy tyle...