Jakie polecacie szkla do canona 5dmk2 w kategorii macro? Niekoniecznie AF, moze byc manual. Poza Tamronem 90, i Canonami 100 i 100L co jest dobrego z manualow?
Wersja do druku
Jakie polecacie szkla do canona 5dmk2 w kategorii macro? Niekoniecznie AF, moze byc manual. Poza Tamronem 90, i Canonami 100 i 100L co jest dobrego z manualow?
Ze szkłami macro jest taki "problem" że właściwie to trudno znaleźć jakieś słabe. Nawet badziewnie wykonana Cosina 100mm 3.5 macro jest niezła optycznie.
Co do macro manualnych to chodzi Ci o jakieś np. m42 przez przejściówkę?
Niezła jest Wołna 50 2.8 macro.
Jeśli szukasz czegoś z mocowaniem EF to rozejrzyj się też za Sigmami macro (105mm i 50mm, a także 150mm i 180mm), jest też Tamron 180mm i Tokina 100mm 2.8 macro.
Wybór jest duży i tak naprawdę ograniczony jesteś tylko budżetem :)
Tak, chodzi o szkla pod m42, do macro kompletnie nie potrzebuje AF wiec w tym wypadku bez sensu przeplacac za cos czego nie uzyje. Dzieki.
--- Kolejny post ---
a w jakiej cenie ta wolna 50 obecnie jest?
Z czasów kiedy bawiłem się w macro pamiętam że przy większych skalach używanie szkieł m42 jest upierdliwe z tego powodu że jak domkniesz przysłonę do wartości roboczej to nic nie widać w wizjerze i nie idzie ustawić ostrości, znowu jak ustawisz ostrość na otwartej to przy domykaniu przysłony często ruszysz aparat o te kilka mm i obiekt wylatuje z głębi ostrości, że nie wspomnę że jak obiekt jest ruchliwy to to ostrzenie i domykanie za długo trwa...
To zalezy jaki masz budzet, a co sie z tym laczy jakiej szukasz ogniskowej, i jakiego makro szukasz czy 1:1, czy 1:2. Przedzial cenowy od $40 do $1800. Przedzialy ogniskowych 50-60mm, 90-105mm, 125mm
nie piszesz jakim budżetem dysponujesz...
ja zbierając na canona 5D2 sprzedałem EF100mm makro (w pierwszej wersji, tej bez USM, stan idealny) za 800zł
ostry niesamowicie (b. precyzyjnie w manualu, pozwalał kręcić pierścieniem ostrości niemal dookoła), odwzorowanie 1:1, no i przenoszenie przysłony...
Dla bogatych Canon EF 180mm f/3.5 L. Z manuali polecam Vivitar 105mm f/2.5 Series 1 Macro - bardzo precyzyjny i wygodny pierścień ostrości, daje ładny obrazek, niestety dosyć ciężki.
100mm na FF to dla mnie za duzo.
Optimum to jakies 50-70mm. Budzet max 1000zl.
Dlaczego 100mm to za dużo? Co chcesz fotografować?