30D - wymiana body na nowe z systemu Canona
Hej,
Na co warto wymienic 30D ?
Zalezy mi na wyzszej rozdzielczosci, wysokich uzytecznych iso 3200 i 6400 , lepszym zakresie tonalnym - "wiekszej wrazliwosci" matrycy na duze roznice w zakresie swiatel i cieni precyzujac, lepszym AF, wyrzymalosci body, lepszym wyswietlaczu, zdjeciach z interwalem i zdecydowanie wiekszym i czytelniejszym wizjerze. Na nowinkach typu live view, szybszych zdjeciach serynych, itp. nie zalezy mi. Analizuje oferte Canona niestety wszystko ponizej 5D serii mnie nie powala patrzac na specyfikacje....a widzac mase zdjec z Nikona stwierdzam, ze nowe Nikony daja duzo lepsze zdjecia....Canon w tyle.
Zdaje sobie sprawe ze 30D, a nowe aparaty to postep jesli chodzi o osiagi....jesli chodzi o budowe i wytrzymalosc raczej przeciwnie oceniajac nowe body na pierwszy rzut oka....w mojej opinii
Czy odczuje wyrazna roznice wymieniajac na nowszego Canona....czy Canon ma w planie wypuscic cos ciekawego, cos co dorowna Nikonowi z segmentu semi-profi / pofi i nie bedzie mialo usterek fabrycznych / wadliwego softu....moze i troche z sarkazmem...ale oferta Canona nie jest zbyt bogata i zbut duzo wpadek ? Moze warto sie wstrzymac ? Czy jest cos wartego swojej ceny ?
Pragne jedynie zaznaczyc, ze specyfikacje techniczna czytac umiem i sie z nia zapoznalem....pytanie wiec kieruje do wieloletnich uzytkownikow EOSów...ktorzy mieli doswiadczenia z 30D i nowymi body C.
Z gory dzieki za odp
p.
Odp: 30D - wymiana body na nowe z systemu Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
smola
a widzac mase zdjec z Nikona stwierdzam, ze nowe Nikony daja duzo lepsze zdjecia....Canon w tyle.
a) zmień na Nikona
b) sprawdź czy czasem problem nie tkwi w osprzęcie dedykowanym do aparatu (tym podczepianym od strony muszli ocznej)
Powiedz które to body z serii semi pro Nikona dają lepszy obrazek? Posiadałem D700, sprzedałem, kupiłem 30D i cieszyłem się jak dziecko z lepszego obrazka / łatwiejszej postprodukcji. Po 30D kupiłem 5D classic i byłem wniebowzięty obrazkiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
smola
Analizuje oferte Canona niestety wszystko ponizej 5D serii mnie nie powala patrzac na specyfikacje....
To ważna w końcu jest dla Ciebie specyfikacja czy obrazek?
Cytat:
[...]a widzac mase zdjec z Nikona stwierdzam, ze nowe Nikony daja duzo lepsze zdjecia....Canon w tyle.
Kompletna bzdura. W jakim znaczeniu lepszy? Tylko nie mów, że w szumach bo kolejny wątek o walce systemów na szumy (i jaki to Nikon nie jest wniebowzięty) nie potrzebny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
a) zmień na Nikona
b) sprawdź czy czasem problem nie tkwi w osprzęcie dedykowanym do aparatu (tym podczepianym od strony muszli ocznej)
Wiesz co jest smutne...ze ktos kto naprawde ma pewne pojecie o robieniu zdjec zadaje zasadne pytanie bo robi zdjecia w roznych warunkach i w grupie wielu fotografow tych amat / jak i profi i na wejsciu trafia na zlosliwosc...
...pytam, bo nie jestem sprzetofilem...kiedy patrze na foty z Nikona D300, D700, Fuji S3 / S5 sa naprawde lepsze pod wzgledem tonalnym...a sprzet podpinany od strony muszli ocznej nie ma nic do ISO, plastyki, zakresu tonalnego...jedynie ustawia kompozycje zdjecia...a umysl ustawia ekspozycje ( tak nie oko bo ono widzi zawsze ciemniej niz nasz obiektyw...tak na wypadek twojej odpowiedzi ).
Bede wdzieczny za merytoryczne wypowiedzi....systemu raczej nie chce zmieniac bo to koszt 25 tys pln....co do szkiel vs cena przewaga jest po stronie canona vs nikon.
Cytat:
Zamieszczone przez
smola
Moze warto sie wstrzymac ?
warto,słyszałem ze w 2134 r canon ma wypuścić udany egzemplarz 5 D mk MMDLXVI, wtedy po kupnie będziesz zadowolony
a teraz do łózka, pora spać
Wlasnie D700...efektywniejsze ISO, lepszy AF ( np. posiada stricte punktowy ), lepszy balans bieli....
...wazne....Panowie ja tak jak pewnie i wy kocham Canona i cenie swoje body...pytam Was na co wymienic z Canona...przy tym wszystkim doceniam Nikona za lepszy postep w ostatnic latach....i tyle.
ps.
To tak jakby cale zycie jezdzic Honda, jednak przyznac ze w ostatnich 5 latach Toyota zrobila lepsze samochody
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
warto,słyszałem ze w 2134 r canon ma wypuścić udany egzemplarz 5 D mk MMDLXVI, wtedy po kupnie będziesz zadowolony
a teraz do łózka, pora spać
Dno....
--- Kolejny post ---
Wypowie sie ktos kto robi zdjecia system EOS, a nie jest jego Cerberem ?
Bez złośliwości z mojej strony, ale uważam że powinieneś przejść na D700.
Cytat:
Zalezy mi na wyzszej rozdzielczosci, wysokich uzytecznych iso 3200 i 6400 , lepszym zakresie tonalnym - "wiekszej wrazliwosci" matrycy na duze roznice w zakresie swiatel i cieni precyzujac, lepszym AF, wyrzymalosci body, lepszym wyswietlaczu, zdjeciach z interwalem i zdecydowanie wiekszym i czytelniejszym wizjerze.
Jeśli AF to priorytet to D700. Ja z 5DII nie narzekam, ale każdy ma swoje oczekiwania i potrzeby, Pomyśl może nad zmianą systemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
smola
Wiesz co jest smutne...ze ktos kto naprawde ma pewne pojecie o robieniu zdjec zadaje zasadne pytanie bo robi zdjecia w roznych warunkach i w grupie wielu fotografow tych amat / jak i profi i na wejsciu trafia na zlosliwosc...
To dlaczego zadajesz pytanie jak nowicjusz, który chciałby żeby to forumowicze gremialnie podjęli za niego decyzję?
Cytat:
...pytam, bo nie jestem sprzetofilem...kiedy patrze na foty z Nikona D300, D700, Fuji S3 / S5 sa naprawde lepsze pod wzgledem tonalnym...a sprzet podpinany od strony muszli ocznej nie ma nic do ISO, plastyki, zakresu tonalnego...jedynie ustawia kompozycje zdjecia...
Zapomniałeś o jednym - oglądasz zdjęcia zrobione przez innych użytkowników poddane konkretnej obróbce i oceniasz całość.
Od strony czysto technicznej to sobie trzeba wziąć jakieś rawy zrobione w tych samych warunkach i pomajtać suwaczkami.
Ja tam przewagę Nikona (czy też Sony) widzę jedynie w DR na niskich czułościach, cała reszta bardziej podoba mi się w Canonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
smola
Czy odczuje wyrazna roznice wymieniajac na nowszego Canona....czy Canon ma w planie wypuscic cos ciekawego, cos co dorowna Nikonowi z segmentu semi-profi / pofi i nie bedzie mialo usterek fabrycznych / wadliwego softu....moze i troche z sarkazmem...ale oferta Canona nie jest zbyt bogata i zbut duzo wpadek ? Moze warto sie wstrzymac ? Czy jest cos wartego swojej ceny ?
Sam sobie odpowiedziałeś. Canon odpada 8-). Zostaje Nikon, Pentax, Sony itd.
Proponuję pytać na forach powiązanych z tymi markami.
Co do planów - Canon jak zawsze ma coś w planach ale Nikonowi nie dorówna, bo Nikon ma duszę - także możesz spać spokojnie 8-).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
smola
...wazne....Panowie ja tak jak pewnie i wy kocham Canona i cenie swoje body..
Ja tam nie kocham Canona więc już mnie możesz z tej grupy wyłączyć :D.
Cytat:
Zamieszczone przez
smola
Dno....
Oj tu już przestaje być przyjemnie - proszę nie kontynuować w ten sposób.