Cześć zastanawiam się nad zakupem lampy błyskowej. Posiada ktoś może lampę YN 560II? Czy polecacie coś innego? Z góry dzięki za odpowiedzi. ;-)
Wersja do druku
Cześć zastanawiam się nad zakupem lampy błyskowej. Posiada ktoś może lampę YN 560II? Czy polecacie coś innego? Z góry dzięki za odpowiedzi. ;-)
Jeśli nie potrzebujesz synchronizacji z krótkimi czasami i nie będziesz strzelał seriami z pełną mocą to bierz ją.
Jeżeli pogardzasz TTLem i uważasz że prawdziwy maczo goli się brzytwą, a lampą błyska TYLKO na manualu to jeszcze bardziej ją bierz :)
Zastanawiałam się też nad Nissin Di622. Czy może polecacie coś jeszcze innego?
A potrzebujesz TTLa czy nie?
Z TTL potrzebuję.
No to Yongnuo 560 odpada. Natomiast YN 565EX jest godna polecenia (nie wiem jak z awaryjnością).
Poczytaj: http://www.canon-board.info/testy-sp...yn565ex-77959/
A dla początkującego, który jest lepszy YN 565EX czy Nissin Di622 lub wyższy?
Posiadam YN 560II i polecam jako lampę na start. Mocy nie brakuje, wyzwala bezprzewodowo. Jeżeli nie brak TTLa to nie myślałbym o niczym innym. Jakość wykonania i obsługa stoją na wysokim poziomie. Mi na razie więcej nie potrzeba, ale to chyba zależy od zastosowań. Do czegoś poważniejszego, albo do częstego błyskania brałbym jednak systemową 430EX(I albo II), nawet jeżeli miałaby być używana.