Canon 28 1.8 - problem z luzami
Drodzy,
to mój pierwszy post na forum (choć zarejestrowany jestem od dawna i czytam CB od lat) więc pragnę wszystkich przywitać.
Mam problem z obiektywem 28 1.8 USM - kupiłem go właśnie na Allegro i zaraz po rozpakowaniu przesyłki mój niepokój wzbudziły luzy - przedni człon, wraz z pierścieniem ostrości daje się delikatnie poruszać względem tylnej części tubusu. Ze względu na wewnętrzne ogniskowanie i brak wysuwających się elementów spodziewałem się raczej wysokiej sztywności całej konstrukcji.
Byłbym wdzięczny, gdyby któryś z użytkowników tego szkła mógł napisać czy normą jest że luzy w tym modelu są wyczuwalne, czy też trafiłem egzemplarz po przejściach.
Pozdrawiam
Mikołaj
Odp: Canon 28 1.8 - problem z luzami
u mnie nie drgnie nawet o 0.1mm, zaden luz nie jest wyczowalny
mnie pierscien ostrosci lekko sie rusza, znajomemu tez poza nim nic innego sie nie rusza
Podobnie jak wyżej pierścień ostrości ma lekki luz ale to norma w szkłach Canona z tego co zauważyłem:)
Nic poza tym się nie rusza.
Dzięki za odpowiedzi i pomoc. Tak myślałem, bo ten obiektyw od strony mechanicznej raczej zawsze był chwalony i nie chciało mi się wierzyć, żeby nikt nie wspomniał o takich luzach. W takim razie czeka mnie reklamacja u sprzedawcy, mam nadzieję że podejdzie do sprawy uczciwie...
Canon 28 1.8 - problem z luzami
Ja kupowałem swój egzemplarz używany na eBay'u w idealnym stanie, użytkuję go około roku i jedynie pierścień ostrości drga minimalnie ale to naprawdę bardzo minimalnie. Poza tym nic się nie rusza, tak jak piszesz jest to dosyć solidna konstrukcja. Nie jest to Ela ale objawy o których piszesz nie powinny występować.
Do tych minimalnych drgań pierścieni w canonach USM jestem przyzwyczajony i na to nawet bym nie zwracał uwagi, ale tu tubus wychyla się o ok. milimetr góra-dół, więc musi być jakoś naruszona konstrukcja.